- To ogromny prestiż i szansa na promocję dla naszych lokalnych producentów zdrowej żywności . Spotkanie rozpocznie się 22 września od wizyt studyjnych w miejscach, które należą do sieci dziedzictwa kulinarnego, aby przybyli członkowie mogli zapoznać się z naszymi produktami - tłumaczył wicemarszałek Krzysztof Grabowski podczas spotkania z dziennikarzami.
Jak dodał, 23 września forum przeniesie się na Targi Poznańskie, gdzie odbywać będzie się sympozjum podsumowujące dotychczasową działalność Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Tego dnia rozpoczną się także tam Targi Smaki Regionów. Swoje wyroby w Poznaniu zaprezentują przedstawiciele takich krajów jak: Niemcy, Dania, Norwegia, Hiszpania, Litwa, Szwecja i Turcja.
- Forum jest najlepszą formą wymiany doświadczeń i praktyk, dzielenia się swoimi osiągnięciami, jak również okazją, by czerpać inspiracje od innych regionów, należących do sieci dziedzictwa kulinarnego - podkreślał wicemarszałek. - Przybyli goście na pewno spróbują naszej wielkopolskiej kiełbasy białej parzonej, kaliskich andrutów i poznańskich rogali świętomarcińskich - zdradza Krzysztof Grabowski.
Województwo wielkopolskie jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 2008 roku.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?