Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gastronomik w Kaliszu. Smażyli wysokobłonnikowe naleśniki

AND
Gimnazjaliści zmierzyli się w konkursie kulinarnym zorganizowanym przez kaliski Gastronomik
Gimnazjaliści zmierzyli się w konkursie kulinarnym zorganizowanym przez kaliski Gastronomik ZSGH w Kaliszu
Gastronomik w Kaliszu był gospodarzem Międzyszkolnego Konkursu dla Gimnazjalistów "Zdrowe odżywianie - zdrowy styl życia”. Uczniowie smażyli wysokobłonnikowe naleśniki.

Po raz trzeci w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego”. 11.kwietnia 2014r w odbył się Międzyszkolny Konkurs dla Gimnazjalistów ,,Zdrowe odżywianie - zdrowy styl życia”. Tematem przewodnim w tym roku była rola węglowodanów w żywieniu ze szczególnym uwzględnieniem błonnika.

Gastronomik w Kaliszu zorganizował konkurs z inicjatywy Szkolnego Koła PCK oraz Koła Dietetycznego. Jego celem była popularyzacja zdrowego odżywiania wśród uczniów szkół gimnazjalnych oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Do konkursu zgłosiło się 16 gimnazjalistów z 6 gimnazjów z powiatu kaliskiego i Kalisza. Młodzież najpierw przystąpiła do pisemnego etapu konkursu czyli testu składającego się z 50 pytań. Wyłonionych zostało 6 finalistów . Szczęśliwcy próbowali swych kulinarnych zdolności sporządzając ,,wysokobłonnikowe naleśniki”. Zadanie wbrew pozorom nie należało do najłatwiejszych ,gdyż uczniowie musieli uwzględnić mąkę graham, zaplanować odpowiednie nietuzinkowe nadzienie, wyporcjować i estetycznie udekorować potrawę.

Gastronomik w Kaliszu. Smażyli wysokobłonnikowe naleśniki

Największą wiedzę i umiejętności zaprezentowała Aleksandra Kobyłka z Zespołu Szkół nr 2 im T. Kościuszki w Godzieszach Wielkich przygotowana przez nauczycielkę Katarzynę Jarych-Bartczak, która zajęła pierwsze miejsce. Drugie miejsce zajęła Aleksandra Owczarek z Zespołu Szkół im Jana Pawła II w Chełmcach, przygotowana przez nauczycielkę Annę Kolecką, Trzecie miejsce zajęła Oliwia Nowakowska z Gimnazjum w Brzezinach, przygotowana przez nauczyciela Michała Żukowskiego.

Oprócz rywalizacji międzyszkolnej młodzież mogła również nauczyć się dekorować stół pod kierunkiem nauczycielki ZSGH w Kaliszu Honoraty Karbowniczek oraz wysłuchać prelekcji o prozdrowotnym działaniu błonnika przedstawionej przez Karolinę Wdowczyk z firmy Paula w Kaliszu. Swoją wiedzą o racjonalnym żywieniu i zdrowym stylu życia podzieliła się również z gośćmi Milena Kwaśniak- Nowak, nauczycielka ZSGH w Kaliszu, zachęcając młodzież do dokonywania słusznych wyborów żywieniowych.

Organizatorkami konkursu były Lidia Kwaśnik i Katarzyna Korpik, nauczycielki z ZSGH w Kaliszu. Konkurs wsparli: autoryzowany dystrybutor firmy Tupperware Sylwia Boczula, firma Paula-Crispy, piekarnia Świderski ul Pobożnego w Kaliszu.

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]

Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto