Akcja była więc nawiązaniem do głównego celu kampanii prowadzonej w ramach Światowego Dnia Zdrowia 2013, której zamierzeniem jest zmniejszenie zawałów serca i udarów mózgu przez podniesienie świadomości społeczeństwa na temat nadciśnienia tętniczego, edukacji zdrowotnej w zakresie zapobiegania wysokiemu ciśnieniu krwi i jego powikłaniom, zachęcaniu osób dorosłych do regularnej kontroli swojego ciśnienia krwi i stosowania się do zaleceń lekarza.
Opiekunowie Szkolnych Kół Dietetycznego i PCK działających w Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich wspólnie z pielęgniarką Lucyną Cholajdą zaproponowali rodzicom pomiar ciśnienia, zachęcali do degustacji soków i naparów ziołowych, regulujących przepływ krwi. Uczniowie rozdawali także informatory na temat przyczyn i skutków nadciśnienia tętniczego. Dyrektor szkoły Anna Piotrowska – Wągrocka witając rodziców podkreśliła, że zadaniem szkoły zgodnie z jej profilem jest promowanie właściwych zachowań żywieniowych i propagowania zdrowego stylu życia.
Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]
Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?