Fascynuje mnie kolor arbuzów ( tzn. miąższu). Od czerwieni do delikatnego różu. Soczysty , słodkawy ( dla mnie czasem nawet za bardzo) doskonale nadaje się na koktajl. Wystarczy usunąć z miąższu pestki i zmiksować - doprawić , czasem połączyć z innymi dodatkami i koniecznie mocno schłodzić .

Koktajl arbuzowo-kokosowy z sumakiem




Czas: 5 minut + chłodzenie

Składniki:
plaster arbuza ( po odcięciu skóry ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta sumaku

Przygotowane
Z plastra arbuza odkroić skórę.
Z miąższu usunąć pestki i pokroić go na kawałki.
Ze skórki arbuza można powycinać ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany koktajl.
Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną.
Do malaksera wrzucić miąższ z arbuza . Wlać mleko kokosowe z wodą i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę sumaku i zmiksować wszystko.
Przelać do szklaneczek - udekorować .


źródło: kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

Czytaj także

    Komentarze (0)

    Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

    Zaloguj się / Zarejestruj się!

    Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!