W tym roku organizowana jest pierwsza polska gala regionalna szefów kuchni - Gault & Millau Tour. Niezależni recenzenci odwiedzali Pałac Tłokinia i wybrali szefa kuchni Andrzeja Klimka Szefem Kuchni Tradycyjnej 2015 Roku Regionu Wielkopolska.
Drugie spotkanie z cyklu Gault & Millau Tour miało miejsce 29 czerwca w Poznaniu w Concordia Taste. Podczas niego odbyło się uroczyste wręczenie nagród, a każdy z wyróżnionych szefów kuchni wykonał swoje popisowe danie. Samo zaproszenie na galę jest już dowodem uznania, a zdobycie tak wspaniałego wyróżnienia sprawia, że Pałac Tłokinia może być jeszcze bardziej dumny ze swego szefa kuchni, Andrzeja Klimka.
Przewodnik Gault & Millau został założony w 1965 roku we Francji przez dwóch znanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau. Systemem punktów i czap kucharskich ocenia i honoruje restauracje oraz szefów kuchni. Opisuje także i ocenia nietuzinkowe hotele oraz najlepsze produkty spożywcze charakterystyczne dla danego regionu. Przewodnik jest obecny w dziewięciu krajach świata. Do tego elitarnego grona w 2014 dołączyła także Polska.
Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]
Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!
Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?