Ania Broczek wraz ze swoim narzeczonym Wojtkiem Zbytkiem wrócili po latach spędzonych w Londynie do Polski.
- Nie wiedzieliśmy czy odnajdziemy się w Kaliszu. Ale gdy byliśmy w Londynie, kiełkował nam już pomysł założenia własnej knajpki - mówi Ania.
Przede wszystkim chcieli więcej czasu spędzać razem, na co w Anglii za bardzo czasu nie było. I tak, prawie dwa miesiące temu, w Kaliszu powstało bistro Paparapa - pierwsze w mieście serwujące wyłącznie dania wegetariańskie. Ania i Wojtek sami nie jedzą mięsa. Nie uważają się za ortodoksyjnych wegan, bo Wojtek czasem skusi się na jajko, a Ania na miód.
- Odstawiliśmy mięso dwa lata temu, a potem kolejno ryby, nabiał, cukier i kawę. Ja teraz czuję się znacznie młodziej niż 20 lat temu, a poza tym jestem pełniejsza energii - mówi Ania.
Fuzja smaków
Ania pracowała w Londynie w restauracjach francuskiej, azjatyckiej, hinduskiej i w hotelu serwującym typowe angielskie jedzenie. Dodatkowo gotując, czyta różne książki kucharskie. Zatem dania serwowane w Paparapie to mieszanka różnych smaków.
- Testuję wszystko na Wojtku - śmieje się Ania. Przyznaje, że gdy niektóre potrawy jej nie wyjdą, lądują w koszu. - Naszym klientom gotujemy jak dla siebie. Codziennie jest inna zupa i drugie danie - wyjaśnia Ania.
Obiadowe menu publikują codziennie na fanpage’u Paparapy. Najbardziej popularnym daniem w ich knajpce są falafelki. Klienci mówią, że smakują identycznie jak pulpety mięsne. A dzieciom naszego kolegi trudno było uwierzyć, że falafelki są z warzyw.
Mają już wielu oddanych klientów. Cieszą się z tego, że do nich wracają, zwłaszcza ci, którzy nie byli przekonani na początku do kuchni wegetariańskiej.
- Naszą ideą było stworzenie miejsca, gdzie każdy może wejść i zjeść zdrowo, smacznie i niedrogo. A ponadto chcieliśmy stworzyć odpowiedni klimat, by ludzie dobrze się tutaj czuli - mówią zgodnie Ania i Wojtek.
Nie robią żadnych akcji reklamowych. Uważają, że ich jedzenie samo powinno być ich reklamą. Oceniają też, że wszystko zależy od przyrządzenia potraw i gotowania... z miłością.
- Gdy gotujemy często się przytulamy i całujemy. Dopóki oboje będziemy się kochać, wszystko nam będzie wychodziło, również w kuchni - śmieją się.
Agnieszka Cegielska: Kozieradka jest bardzo cenna
Dzień Dobry TVN
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?