Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Papryczki chili mogą ograniczać rozwój raka płuc [Nowe badania]

Monika Piorun
Monika Piorun
Kapsaicyna nadająca ostry smak papryczkom chili nie tylko sprzyja długowieczności, ale może także pomóc pacjentom z rakiem płuc.
Kapsaicyna nadająca ostry smak papryczkom chili nie tylko sprzyja długowieczności, ale może także pomóc pacjentom z rakiem płuc. englishlikeanative/pixaby.com/pixaby license
Kapsaicyna, dzięki której po zjedzeniu papryczek chili odczuwamy piekielnie ostry smak, może pomóc pacjentom z rakiem płuc. Nowe wyniki badań potwierdzają, że związek ten skutecznie utrudnia rozprzestrzenianie się na inne części ciała przerzutów spowodowanych przez ten nowotwór złośliwy.

Walory zdrowotne występującej naturalnie w papryczkach chili kapsaicyny znane są już od dawna. Udało się już wykazać, że związek ten może hamować rozwój raka piersi, ograniczać ryzyko raka jelita grubego, a nawet sprzyjać długowieczności. Teraz okazuje się, że kapsaicyna może być pomocna również w przypadku raka płuca.

Podczas dorocznego spotkania American Society for Investigative Pathology w Orlando na Florydzie ogłoszono, że dzięki kapsaicynie udało się zatrzymać przerzuty spowodowane rakiem płuc u gryzoni oraz w odseparowanych komórkach ludzkich pochodzących od pacjentów walczących z tym nowotworem złośliwym. Naukowcy potwierdzili, że po zastosowaniu związku obecnego w papryczkach chili doszło do zatrzymania pierwszego etapu przerzutów nowotworowych.

Dowiedz się więcej:

Kapsaicyna może hamować proces powstawania przerzutów spowodowanych przez raka płuc

W przypadku gryzoni wystarczyła dieta wzbogacona o ten składnik, by znacząco ograniczyć liczbę komórek nowotworowych w płucach (w porównaniu do pozostałych osobników, którym nie dostarczano kapsaicyny).

Z kolei w hodowlach komórek nowotworowych pochodzących od ludzi pod wpływem składnika znajdującego się w papryczkach chili doszło do blokady białka mającego kluczowe znaczenie dla procesu zahamowania przerzutów nowotworowych spowodowanych przez raka płuc.

Mimo pozytywnych rezultatów badań naukowcy nie kryją, że do rozwoju nowych terapii leczenia raka płuc niezbędne są dalsze eksperymenty, dzięki którym można byłoby ograniczyć ryzyko skutków ubocznych zastosowania tej metody (m.in. podrażnienia przewodu pokarmowego, skurczów żołądka i pieczenia).

Która papryka jest najzdrowsza?

Zobacz również

Rak płuc często powoduje przerzuty m.in. do mózgu, wątroby lub kości, co znacząco utrudnia proces leczenia chorych – tłumaczy dr Jamie Friedman, jeden z autorów badania. Wykorzystanie kapsaicyny daje nadzieję na zahamowanie tego procesu i rozwój nowych metod leczenia pacjentów walczących z tym nowotworem.

Rak płuc – jeden z najbardziej niebezpiecznych nowotworów złośliwych

Według statystyk American Cancer Society rak płuc jest główną przyczyną zgonów z powodu nowotworów złośliwych na świecie (zarówno wśród kobiet, jak i u mężczyzn). W Polsce co roku diagnozuje się go u około 23 tys. osób. Niemal tyle samo ludzi w naszym kraju każdego roku umiera przez tę chorobę.
Rak płuc nawet w przypadku kobiet pochłania więcej ofiar niż rak piersi. Niestety nadal rozpoznaje się go zbyt późno, by podjąć skuteczne leczenie (80 proc. Polaków z rakiem płuc zostaje zdiagnozowanych w zaawansowanym stadium choroby).

źródło: American Society for Investigative Pathology MNT

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Papryczki chili mogą ograniczać rozwój raka płuc [Nowe badania] - Strona Zdrowia

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto