MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Przeterminowana żywność w sklepie Społem w Kaliszu. Spółdzielnia przeprasza

Andrzej Kurzyński
Przeterminowana żywność w sklepie Społem w Kaliszu. Spółdzielnia przeprasza
Przeterminowana żywność w sklepie Społem w Kaliszu. Spółdzielnia przeprasza Czytelnik portalu
Jeden z kaliszan kupił przeterminowaną żywność w sklepie społem w Kaliszu. Dopiero po otwarciu w domu zorientował się, że produkt był też spleśniały i aż trzykrotnie zmieniano na nim datę przydatności do spożycia. Spółdzielnia ubolewa nad tym co się stało, a wobec winnych wyciągnie konsekwencje.

We wtorek jeden z kaliszan kupił w jednym ze sklepów Społem "galaretki wieprzowe". To własny wyrób kaliskiej spółdzielni. Wieczorem, kiedy zamierzał zjeść kolację, spotkała go przykra niespodzianka. Jedzenie okazało się przeterminowane i w dodatku spleśniałe...

- Kierowniczka sklepu oczywiście przeprasza ale twierdzi, że to nieszkodliwe przeoczenie, co jest bezczelnością ponieważ jak widać na produkcie zakupionym akurat przeze mnie data zmieniana była trzy razy, a oryginalna usunięta i nieczytelna. Nie wspominam o pleśni na powierzchni bo aż mnie mdli - mówi kaliszanin.

Jak to możliwe, aby niezdatne do jedzenia produkty znalazły się na sklepowych półkach? Pracownice Kontroli Wewnętrznej Spółdzielni przeprowadziły kontrolę w sklepie w zakresie przestrzegania obowiązku sprzedaży towarów w określonych przez producenta terminach przydatności do spożycia. Cały personel otrzymał nagany.

PSS "Społem" wydało w tej sprawie też specjalne oświadczenie. Spółdzielnia wyraża w nim ubolewanie i przeprasza za zaistniałą sytuację. Jednocześnie zapewnia, że jest ona "zdecydowanie niedopuszczalna i nieakceptowalna".

- W trybie natychmiastowym zostaną wyciągnięte konsekwencje personalne wobec całej załogi sklepu. Jednocześnie zapewniamy, że dołożymy wszelkich starań, abo podobne zdarzenie nie miało miejsca w przyszłości - deklaruje Piotr Zasuń, prezes PSS "Społem" w Kaliszu.

Jak dalej zapewnia prezes Zasuń, bar 'Delicje" jako producent wyrobów garmażeryjnych znajduje się pod stałą kontrolą służb nadzorujących (sanpied i weterynaria) a jakość zdrowia produktów zapewniona jest dzięki wdrożonemu systemowi HACCP.

- Proces produkcji jest stale monitorowany, a terminy przydatności ustalane są na podstawie badań przechowalniczych, wykonywanych w akredytowanym laboratorium oraz regularnie przeprowadzanych ocen organoleptycznych. Zapewniamy, że nieustannie dbamy o jakość naszych wyrobów, które produkowane codziennie i każdego dnia dostarczane do sklepów od wielu lat cieszą się uznaniem wśród mieszkańców Kalisza - dodaje Piotr Zasuń.

Wypada więc mieć nadzieję, że podobna sytuacja już się nie powtórzy.

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto