Całkowicie nowym kierunkiem w PWSZ w Kaliszu jest Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Będą to studia inżynierskie, pierwszego stopnia, trwające 3,5 roku. Jak rekomenduje uczelnia absolwenci tego kierunku zdobędą wiedzę i umiejętności niezbędne do zrozumienia niuansów procesów przetwórstwa spożywczych surowców rolniczych a także wiedzę o ich składzie i walorach odżywczych. Będą przygotowani do organizowania produkcji włącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz do posługiwania się techniką komputerową w projektowaniu linii technologicznych.
Program studiów przewiduje 3-miesięczne wakacyjne praktyki zawodowe w zakładach przemysłu spożywczego, co w połączeniu ze zdobytą wiedzą, sprawi, że absolwenci tego kierunku będą przygotowani do podjęcia pracy we wszystkich branżach przemysłu spożywczego.
- Po uzyskaniu pozytywnej opinii PKA uczelnia zwróciła się o zgodę na otwarcie kierunku do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Spodziewamy się, że taka zgoda zostanie wydana na dniach. Wówczas przystąpimy do naboru kandydatów na studia, które rozpoczną się od 1 października -mówi dr Elżbieta Steczek-Czerniawska, rzeczniczka PWSZ w Kaliszu.
PKA wydała także pozytywną opinię dla jednolitych studiów magisterskich na kierunku fizjoterapia. Dotychczas studiowanie na tym kierunku w PWSZ w Kaliszu trwało 3 lata. Były to studia pierwszego stopnia licencjackie. Teraz będą jednolitymi 5-letnimi studiami magisterskimi.
Po uzyskaniu zgody z Ministerstwa Nauki rozpocznie się nabór na fizjoterapię.
Kaliska uczelnia zawodowa otrzymała także certyfikaty akredytacji dla kierunku pielęgniarstwo i położnictwo na kolejne 4 lata.
Zobacz także
Wtorek deszczowy w całym kraju. W kolejnych dniach więcej słońca
Źródło: TVN Meteo/x-news
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?