Najprostszy sposób na podanie ryby. Usmażyć rybę oprószoną mąką na maśle. Podać z masełkiem pomarańczowym (cytrynowym , ziołowym).Staram się mieć takie masła w różnych smakach zamrożone na zapas (do kurczaka, ryb, warzyw). Dziś musiałam robić odrobinę pomarańczowego bo akurat mi się skończyło.

Steki z rekina z masłem pomarańczowym




Czas: 30 minut + mrożenie masła

Składniki:
2 filety z rekina
2 łyżki soku z pomarańczy
1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
szczypta kurkumy
2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
1,5 łyżki mąki
2 łyżki oleju
4 łyżki masła

Przygotowane
Do miękkiego masła dodać otartą skórkę z pomarańczy.
Wlać sok i wsypać szczyptę kurkumy i szczyptę soli.
Cierpliwie wcierać w masło sok i przyprawy aż połączą się w jedną masę.
Wyłożyć na folię spożywczą.
Zwinąć w rulonik ( taki ,, cukiereczek" ) .
Odłożyć na minimum godzinę do zamrażalnika.
Steki z rekina rozmrozić i polać sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut.
Steki osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Posolić i posypać zmielonym pieprzem.
Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć steki na rumiano z obu stron.
Wyjąć pomarańczowe masło i pokroić w plastry.
Na usmażonym steku z rekina ( gorącym) kłaść kawałek masła pomarańczowego i natychmiast podawać dekorując tymiankiem.
Ja podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków ( z pieprzem ) i sałatą z pomarańczowym dresingiem.

źródło: kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

Przepisy kulinarne

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!