Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Żywności w kaliskim Gastronomiku [FOTO]

Ewelina Samulak-Andrzejczak
Było smacznie, zdrowo, światowo i charytatywnie. W piątek w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich odbył się Światowy Dzień Żywności, który w tym roku został włączony w obchody Międzynarodowego Roku Suchych Nasion Roślin Strączkowych ogłoszonego przez ONZ. Z tej okazji uczniowie Gastronomika odkryli przed swoimi gośćmi nietypowe potrawy z roślinami strączkowymi w roli głównej.

Babeczki z soczewicy, czekoladowe ciastko z fasoli i pyszne ciastka z ciecierzycy. Obok tego falafel burger, zupa meksykańska i pierogi oczywiście z nadzieniem z nasion roślin strączkowych. Dania, które przygotowali uczniowie kaliskiego Gastronomika pod opieką swoich nauczycieli często były odkryciem dla gości imprezy.

- Suche nasiona roślin strączkowych to cenne źródło białka roślinnego o najwyższej wartości biologicznej, nie takiej jak mięsa, ale bardzo podobnej. Jest to, więc produkt, który może być wykorzystywany do prawidłowego i dobrego odżywiania. My nie spożywamy tych warzyw, a powinny one znaleźć się na naszym stole, jako cenne źródło białka, ale również składników mineralnych, witamin. Chcemy pokazać, że zwykłe produkty, które widzimy w sklepach, ale traktujemy po macoszemu, a przecież możemy z nich zrobić cuda. Dzięki nim możemy odżywiać się niedrogo, a zdrowo i ciekawie – mówi Anna Piotrowska-Wągrocka, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu.

Impreza, która w Gastronomiku jest już tradycją, zgodnie z ideą Światowego Dnia Żywności ma też przypominać o problemie marnowania jedzenia na skalę globalną i informować opinię publiczną o problemie głodu, który panuje na świecie, z tej okazji na uroczystość zaproszone zostały fundacje, które wspierają osoby potrzebujące i które zachęcały uczniów do współpracy. Szkolna impreza pod hasłem „Pożywne ziarna dla zrównoważonej przyszłości” była przygotowywana już od dawna.

– O Światowym Dniu Żywności mówimy już w naszej szkole od 16 października. W te działania włączyliśmy wszystkie profile, na których uczymy w naszej szkole. Przygotowywane były trzy konkursy, w których biorą udział nasi uczniowie – konkurs na potrawę, na pracę plastyczną, czyli plakat dotyczący tej imprezy i trzeci konkurs na prezentację multimedialną, dotyczącą nasion roślin strączkowych – wymieniła Honorata Karbowniczek, jedna z organizatorek imprezy.

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto