Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek: Usmaż pączki w domu

Magdalena Czarnecka, Aleksandra Drozd
Renata Marczewska i Magdalena Zalewska prezentują najdorodniejsze pączki z Cukierni Staropolskiej
Renata Marczewska i Magdalena Zalewska prezentują najdorodniejsze pączki z Cukierni Staropolskiej Małgorzata Genca
Gorący sezon dla cukierni trwa. Już w czwartek czekoladowe serduszka i desery dla zakochanych ustąpią miejsca apetycznym górom pączków. Szczególne oblężenie przeżywa Cukiernia Staropolska przy Al. Racławickich. W tym roku do klientów trafi aż 25 tysięcy pączków. Jest w czym wybierać: oprócz tych klasycznych z nadzieniem różanym, marmoladą wieloowocową, czy budyniem, można skosztować nowości, np. z czekoladą orzechową.

Ale i my sami możemy podjąć wyzwanie i sami stworzyć tłustoczwartkowe smakołyki. Musimy się jednak liczyć z tym, że wykonanie nie należy do najprostszych.

- Najważniejszy przy wyrobie pączków jest dobry tłuszcz. Odpowiednia temperatura do smażenia to ok. 170-180 stopni - wyjaśnia Tomasz Machoń, kierownik Cukierni Staropolskiej i mistrz cukierniczy. - Tajemnicą udanych wypieków jest odpowiedni stosunek tłuszczu, jajek, cukru i drożdży. Nie można przesadzić z tym ostatnim składnikiem, bo wtedy ciasto stwardnieje.

Machoń przyznaje, że najsmaczniejsze pączki to te, w których nadzienie zawija się w jeszcze surowe ciasto. Wówczas w trakcie smażenia nadzienie paruje, nasączając całość kuszącym aromatem.

Pieczenie to wieloletnia pasja menadżerki Vanilla Cafe. - Przygotowuję pączki dla całej rodziny. Zawsze dodaję odrobinę spirytusu, dzięki temu nie nasiąkną tłuszczem. Ciasto należy dobrze wyrobić, tak, żeby nie przyklejało się do stolnicy - radzi Maria Choduń.

W tłusty czwartek na stołach królują nie tylko pączki, ale i faworki. Najczęściej przyrządza się je w domach, chociaż przepis nie jest łatwy. Trzeba bardzo cienko rozwałkować ciasto, zrobić nacięcia i zawinąć. Pani Maria używa do smażenia smalcu z domieszką oleju, żeby nadać ciastu lekkości.

Nie zapominajmy o estetyce. Brzydkie, zdeformowane pączki powstają, kiedy niezbyt delikatnie wkłada się je do tłuszczu. Dlatego tak ważne jest, żeby nie ściskać ich palcami, zamiast tego ostrożnie podważyć, przewracając na drugą stronę.

Na tych, którym brak talentu kulinarnego, chęci lub czasu, czekają cukiernie i liczne promocje, np. pączek plus kawa w atrakcyjnej cenie.


Nasze serwisy:
Kronika policyjna Lubelszczyzny
Repertuar lubelskich kin
Lubelski informator miejski
Z przymrużeniem oka

Najświeższe wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lublin.naszemiasto.pl Nasze Miasto