Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tutti Santi: Sukces kaliszan w Międzynarodowych Mistrzostwach Włoch w Pizzy

Andrzej Kurzyński
Kaliszanie wystartowali we Włoszech w mistrzostwach w pizzy
Kaliszanie wystartowali we Włoszech w mistrzostwach w pizzy
Kaliszanie z pizzerii Tutti Santi w Kaliszu, serwującej oryginalną włoską pizzę, po raz pierwszy wystąpili w Międzynarodowych Mistrzostwach Włoch w Pizzy i w konkurencji indywidualnej otarli się o podium.

XIV Międzynarodowe Mistrzostwa Włoch w Pizzy (Campionato Italiano Assoluto di Pizza) odbyły się w Fiumicino pod Rzymem. W zmaganiach oprócz oczywiście Włochów udział wzięły drużyny z ponad dwudziestu innych krajów. Nie zabrakło uczestników z całej Europy, a także Ekwadoru, Kolumbii, Brazylii czy Madagaskaru.

Tutti Santi: Sukces kaliszan w Międzynarodowych Mistrzostwach Włoch w Pizzy

W zawodach po raz pierwszy udział wzięli również Polacy. Reprezentację tworzyli kaliszanie z pizzerii Tutti Santi, którzy zaprezentowali pizze według własnych pomysłów. Sergiusz Urbaniak, manager pizzerii Tutti Santi w Kaliszu strony obok sosu z włoskich pomidorów Pelati, oryginalnej Mozzarelli di Bufalla i sera Pecorino Romano dołączył polski boczek, cebulę oraz... oscypka. Pizza Adama Kaczmarka, to połączenie tuńczyka z sosem śmietanowo-koperkowym.

Z kolei Tomasz Waszczuk skomponował zaskakujące połączenie smaków ostrych i słodkich. Na sosie z musu jabłkowego znalazły się m.in. domowe konfitury z jagód, a całość doprawiona jest ostrym pieprzem cayene. I to właśnie ta pizza zapewniła mu indywidualnie czwarte miejsce w kategorii delegacji zagranicznych. Tomasz Waszczuk 1372 punkty i tylko 8 punktów brakło mu do podium. Sergiusz Urbaniak był ósmy, a Adam Kaczmarek jedenasty.

- Była to dla nas niesamowita przygoda, ale i wielkie doświadczenie - mówi Sergiusz Urbaniak z Tutti Santi w Kaliszu. - W zawodach udział wzięło około 200 osób z 25 krajów. W pierwszym dniu odbywały się zmagania amatorów. W drugim dniu rywalizowali profesjonaliści, a w trzecim było wielkie pizza party. Byliśmy oceniani według kilku kryteriów. Pierwszej oceny dokonywał sędzia piecowy, a później kilkuosobowe jury. Ocenie poddawano oczywiście smak, ciasto oraz sposób prezentacji. Przy tej okazji mogliśmy opowiedzieć Włochom co to jest oscypek.

Nie zabrakło także konkurencji akrobatycznych, czyli kręcenia ciastem do pizzy, czy jego rozciągania. W ramach mistrzostw odbyła się też rywalizacja drużyn narodowych. W jury zasiadł m.in. Sergiusz Urbaniak.

- Miałem okazję spróbować koło 50 pizz, które zaskakiwały różnego rodzaju dodatkami - dodaje manager Tutti Santi w Kaliszu.

W ostatecznej rywalizacji triumfowała Kuba przed Niemcami i Macedonią.

- trzeba jednak dodać, że byliśmy jedną z nielicznych drużyn, która nie miała w swoich szeregach Włocha lub kogoś kto pochodzi z Włoch lub tam właśnie pracuje - dodaje Urbaniak. - Zdobyliśmy niesamowite doświadczenie, znajomości i kontakty. Mamy głowy pełne pomysłów na nowe, wyjątkowe pizze, które już niebawem zaproponujemy kaliszanom w naszej pizzerii Tutii Santi przy ulicy Górnośląskiej 79a - zapowiada Sergiusz Urbaniak.

Kalisz.naszemiasto.pl Dołącz do naszej społeczności na Facebooku!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Trener Wojciech Łobodziński mówi o sytuacji kadrowej Arki Gdynia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto