Koszyczek wielkanocny jest jednym z symboli świąt Zmartwychwstania Pańskiego. W Wielką Sobotę chrześcijanie zanoszą pokarmy do święcenia, które ma zapewnić dostatek, siłę i zdrowie na cały rok.
Znane dziś zanoszenie pokarmów w wiklinowych koszyczkach, nie ma takiej długiej tradycji. Początkowo wielkanocne święconki nie były zanoszone do świątyń. To kapłan przyjeżdżał na wieś i tam święcił pokarmy. Pod koniec XVIII wieku księża powoli zaprzestali odwiedzania domów a w wyznaczonym miejscu miejscowości ustawiano kilkanaście długich stołów nakrytych białymi obrusami i na nich ludzie stawiali pokarmy. Tradycja przynoszenia pokarmów do świątyń narodziła się dopiero w II połowie XIX wieku. Koszyki z jedzeniem do kościołów zaczęli przynosić mieszkańcy miast i tak powstała znana dziś święconka..
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?