Historia pizzy
Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym. Słowo piza (w takiej właśnie formie) pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą.
Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, które zostały przywiezione z Ameryki, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami'' pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Stamtąd pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku.
Istnieje wiele odmian pizzy (neapolitańska, sycylijska, czy pizza w stylu kalifornijskim). Dodatkami mogą być m.in. pieczarki, szynka, salami, cebula, oliwki, czy też owoce morza.
Za: wikipedia.pl
Zobacz też:
Polub nas na FB
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Obserwuj nas także na Google News
Nie żyje Jan A.P. Kaczmarek. Zdobywca Oscara miał 71 lat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?