Rożki piwne
Składniki ciasta
4 szklanki mąki,
2 kostki margaryny,
1 szklanka piwa, szczypta soli
Nadzienie
jabłka - obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na 8 części.
Polewa
cukier puder
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękką margarynę i piwo, wszystko szybko dokładnie wyrabiamy ręką. Tak wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 3-4 milimetry, podsypując mąką.
Ciasto kroimy w kwadraty (w zależności od wielkości jabłka, mniejsze lub większe) na każdy kwadrat nakładamy kawałek jabłka i zwijamy w rożek.
Układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor (20 - 25 minut) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe lukrujemy polewą zrobioną z cukru pudru o konsystencji gęstej śmietany, możemy do lukru dodać olejek o ulubionym zapachu.
Rożki zamiast jabłkami można nadziewać ugotowanym na dość gęsto i ostudzonym budyniem.
Polecam także
Ciasteczka nie tylko do popołudniowej kawy
Masz już kawę? To zrób sobie ciasto z makiem
Makowiec na wyjątkowe okazje
Chlebek bakaliowy - smaczny i zdrowy
Dlaczego pszczoły są ważne?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?