Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

24 marca przypada Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. O ich tworzeniu rozmawiamy właścicielką kaliskiej lodziarni ZDJĘCIA

Bartłomiej Hypki
24 marca przypada Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. O ich tworzeniu rozmawiamy właścicielką kaliskiej lodziarni
24 marca przypada Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. O ich tworzeniu rozmawiamy właścicielką kaliskiej lodziarni Golden Ice
24 marca przypada Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Powstają one bez chemicznych dodatków i z wysokiej jakości produktów. O tych naturalnych słodkościach rozmawiamy z Anną Grycz-Grodzińską, właścicielką lodziarni Golden Ice.

Z jakich składników powstają lody rzemieślnicze?

Lody rzemieślnicze są produkowane na małą, lokalną skalę np. przez małe lodziarnie czy kawiarnie. Nasza produkcja zimnego przysmaku oparta jest na naturalnych składnikach wymieszana z mlekiem i śmietaną bez ulepszaczy czy konserwantów. Do sorbetów - lodów bez mleka - używamy sezonowych owoców jak np truskawka, borówka czy gruszka.

A jak się wyrabia lody rzemieślnicze?

Najważniejsza jest jakość składników. Tworzymy mieszankę lodową w pasteryzatorze, która musi dojrzeć minimum 12 godzin. Po tym okresie łączymy mieszankę np. z czekoladą belgijską, serkiem mascarpone czy pistacją a następnie mrozimy ją we frezerze. Aby uzyskać trwałość lodów należy je poddać szokowaniu do temp - 38 stopni na około 20 minut. Proces produkcji naszych lodów, jest dość długi. Czasem zdarza się, że brakuje podstawowych smaków w naszej lodziarni, właśnie dlatego, że nie idziemy na skróty.

Z jakimi najdziwniejszymi lub najbardziej fantazyjnymi smakami dotychczas się pani spotkała?

Lody pokrzywowe, to chyba najdziwniejsze. A najbardziej zaskoczył mnie smak rukoli z sosem balsamicznym - przepyszne.

Jakie smaki królowały w poprzednim sezonie w Kaliszu?

W zeszłym roku lato było bardzo upalne, królowały przede wszystkim sorbety, mango z połączeniem kwaskowych owoców np. z cytryną, limonką, czarną porzeczką czy marakują.

Sezon na lody może nam się nieco opóźnić w tym roku, ale czy myśli pani już o nowych smakach?

Tak to prawda, obecna sytuacja jest bardzo niekorzystna nie tylko dla branży lodziarskiej, ale ogólnie gastronomicznej. Sezon zimowy, to okres przygotowań. Będą nowe smaki, jesteśmy gotowi.

Gdzie będzie można kupić wasze lody?

Pizzeria Santana przy ul. Piotrowskiego. Tu mamy również na dowóz w styropianowych pojemnikach, obsługujemy festyny, wesela przystosowanym piaggio oraz sezonowo na Złotym Rogu w naszym tymczasowym punkcie od 4 lat.


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Pobierz bezpłatną aplikację Głosu Wielkopolskiego i bądź na bieżąco!
Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy do niej zakładkę, w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią koronawirusa.

Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto