MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i...
fot. Tom Hermans / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Figi: źródło błonnika i składników mineralnych

Figi suszone cenione są za wysoką zawartość błonnika i składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu. Dzięki temu ich spożycie wskazane jest u osób cierpiących na zaparcia, a także u tych, które mają problemy z nadciśnieniem.

Warto pamiętać, że o ile świeże figi mają zaledwie 74 kcal w 100 g, to figi suszone dostarczają od 250 do 300 kcal i mają wysoki indeks glikemiczny. Dlatego ich spożycie powinny ograniczyć osoby z cukrzycą oraz dbające o linię. Ich spożycie nie jest wskazane u osób cierpiących na biegunki.

Zobacz również

Tłumy na stadionie miejskim w Kwidzynie. Tak było pierwszego dnia święta miasta

Tłumy na stadionie miejskim w Kwidzynie. Tak było pierwszego dnia święta miasta

Święto Powiatu Radziejowskiego 2024: Muzyczne emocje w radziejowskiej farze. Zdjęcia

Święto Powiatu Radziejowskiego 2024: Muzyczne emocje w radziejowskiej farze. Zdjęcia

Polecamy

Co nowego w PlayStation Plus Extra i Premium? Jest z czego wybierać!

Co nowego w PlayStation Plus Extra i Premium? Jest z czego wybierać!

W szkołach brakuje rąk do pracy. Dziury łatają nauczyciele po 60 r.ż.

W szkołach brakuje rąk do pracy. Dziury łatają nauczyciele po 60 r.ż.

Gdzie na rower w Tatrach? Oto najlepsze szlaki rowerowe

Gdzie na rower w Tatrach? Oto najlepsze szlaki rowerowe