MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dla oczu istotne są antocyjany i karotenoidy. Te pierwsze...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Co jeść, by mieć dobry wzrok? Najważniejsze witaminy i minerały dla oczu. To najlepsze produkty!

Antocyjany i karotenoidy

Dla oczu istotne są antocyjany i karotenoidy. Te pierwsze chronią naczynia krwionośne, polepszają przepływ krwi oraz pobudzają produkcję rodopsyny. Ponadto, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Te drugie z kolei redukują ryzyko pojawienia się zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Szczególnie bogate w antocyjany są jagody, winogrona, aronia, truskawki, czerwona kapusta czy wiśnie. Karotenoidy, a szczególnie luteina i zeaksantyna, obecne są w jarmużu, kapuście włoskiej, szczypiorku, dyni, kukurydzy, pomidorach oraz w owocach leśnych, np. w jeżynach, jagodach, malinach i borówkach.

Sprawdź wszystkie składniki --->

Czytaj też: Te osoby nie powinny jeść siemienia lnianego. Sprawdź!

Zobacz również

I LO w Radomsku współpracuje z Wydziałem Prawa i Ekonomii Uniwersytetu Jana Długosza

NOWE
I LO w Radomsku współpracuje z Wydziałem Prawa i Ekonomii Uniwersytetu Jana Długosza

Renta wdowia - jaką kwotę można otrzymać? Kto dostanie pieniądze?

NOWE
Renta wdowia - jaką kwotę można otrzymać? Kto dostanie pieniądze?

Polecamy

Krzysztof Skiba zostanie ojcem? Stanowcze oświadczenie artysty

TYLKO U NAS
Krzysztof Skiba zostanie ojcem? Stanowcze oświadczenie artysty

Młodzi artyści zaprezentują swoje prace

Młodzi artyści zaprezentują swoje prace

Apetyczne łazanki z młodą kapustą i łazankami. To danie znasz z kuchni babci

Apetyczne łazanki z młodą kapustą i łazankami. To danie znasz z kuchni babci