MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w...
fot. encrier / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Rabarbar – skarbnica potasu

Rabarbar to roślina sezonowa, po którą najlepiej sięgać w okresie od maja do czerwca. Ma zaledwie 15 kcal w 100 g i jest skarbnicą potasu oraz innych składników mineralnych. Ze względu na dużą zawartość błonnika polecany jest osobom z tendencją do zaprać. Choć można jeść go na surowo, najczęściej wykorzystywany jest jako składnik ciast lub innych deserów, a także jako baza do ugotowania kompotu. Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego nie jest polecany osobom ze schorzeniami nerek.

Zobacz również

Mateusz Szczepaniak z Abramczyk Polonii: - Nikt z nas nie chodzi głową w ekstralidze

Mateusz Szczepaniak z Abramczyk Polonii: - Nikt z nas nie chodzi głową w ekstralidze

Wielkie emocje w kwalifikacjach w Bydgoszczy! Znamy olimpijki na Paryż!

Wielkie emocje w kwalifikacjach w Bydgoszczy! Znamy olimpijki na Paryż!

Polecamy

Tanie gadżety z Chin, które ułatwią ci podróżowanie. Co kupić na wakacje?

Tanie gadżety z Chin, które ułatwią ci podróżowanie. Co kupić na wakacje?

Niesprawiedliwy nauczyciel kształtuje przyszłego populistę

Niesprawiedliwy nauczyciel kształtuje przyszłego populistę

Energa MKS Kalisz ma nowego rozgrywającego

Energa MKS Kalisz ma nowego rozgrywającego