Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich...
fot. Szymon Starnawski/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Pańska skórka

Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich Świętych znany w Warszawie i okolicach. Receptura na ten mały, biało-różowy cukierek jest znana tylko kilku rodzinom, które pilnie strzegą sekretu.

W Słowniku Języka Polskiego z 1908 roku można przeczytać, że pańska skórka to „słodkie ciastko ślazowe, sprzedawane w tabliczkach po aptekach, jako środek od kaszlu lub jako przysmak”. W kolejnej edycji słownika uznawano ją już raczej jako przysmak, aniżeli lek. Pojawiły się też informacje o składzie pańskiej skórki, w której miały się znaleźć guma arabska, cukier, białko jajka i olejek kwiatu pomarańczy.

Zobacz również

Wisła Kraków wypadła z pierwszej szóstki I ligi. Czy zdoła do niej wrócić?

Wisła Kraków wypadła z pierwszej szóstki I ligi. Czy zdoła do niej wrócić?

Lato na Włókienniczej. Rewitalizowana przestrzeń ożywia Łódź! ZDJĘCIA

NOWE
Lato na Włókienniczej. Rewitalizowana przestrzeń ożywia Łódź! ZDJĘCIA

Polecamy

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Wycofana czekolada! Może być groźna dla alergików

Nowy blok operacyjny

Nowy blok operacyjny

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?