MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition”...
fot. Pixabay/Pexels

Czy pieprz jest zdrowy? Zobacz, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety. Skorzystają jelita i układ odpornościowy

Pieprz zwiększa wchłanianie kurkuminy i innych składników odżywczych

W 2007 r. w „Critical Reviews of Food Science and Nutrition” ukazał się przegląd, w którym stwierdzono, że czarny pieprz znacznie zwiększa wchłanianie składników odżywczych i leków przez przewód pokarmowy.

Naukowcy doszli do wniosku, że czarny pieprz prawdopodobnie zmienia przepuszczalność ściany jelita, jednocześnie spowalniając ruchliwość jelit i stymulując enzymy jelitowe. Wśród składników, które warto łączyć z pieprzem wymienia się m.in. wapń, selen, kurkuminę i resweratrol.

Zobacz również

Nowi zastępcy komendantów Państwowej Straży Pożarnej na Podkarpaciu

Nowi zastępcy komendantów Państwowej Straży Pożarnej na Podkarpaciu

Wypadek na DK10 w Lipnie. Pieszy wtargnął pod samochód. Zmarł w szpitalu

Wypadek na DK10 w Lipnie. Pieszy wtargnął pod samochód. Zmarł w szpitalu

Polecamy

Czarne chmury nad Wielkopolską

Czarne chmury nad Wielkopolską

Te słowa wykorzystasz na zakończeniu roku. Jak przygotować przemówienie?

Te słowa wykorzystasz na zakończeniu roku. Jak przygotować przemówienie?

Jan Adam Kłysz komentuje oświadczenie Zarządu PSL po jego wyborze na starostę

Jan Adam Kłysz komentuje oświadczenie Zarządu PSL po jego wyborze na starostę