MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w...
fot. 6437364/pixabay.com

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Shiitake

Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Charakteryzuje się wyjątkowo „mięsnym” aromatem i zawiera nieco białka. Shiitake może „udawać” mięso np. w gulaszach, a także aromatyzować dania bezmięsne – często wystarczy jeden suszony grzybek dodany do bulionu.

W 100 g shiitake:
białko: 2,2 g
żelazo: 0,4 mg
kalorie: 33 kcal

Zobacz również

Gmina Kodrąb. Dwa pierwsze dni czerwca... i dwa dachowania samochodów

NOWE
Gmina Kodrąb. Dwa pierwsze dni czerwca... i dwa dachowania samochodów

Startowałeś w 12. Piątce dla Bartka w Kielcach? Znajdź się na zdjęciach

NOWE
Startowałeś w 12. Piątce dla Bartka w Kielcach? Znajdź się na zdjęciach

Polecamy

Piła: Wyłowiono dwa ciała z wody

Piła: Wyłowiono dwa ciała z wody

Specjalizował się w kradzieży jednośladów

Specjalizował się w kradzieży jednośladów

Pomoc dla Wielkopolan na nowe sposoby

Pomoc dla Wielkopolan na nowe sposoby