Dieta cukrzycowa o niskim indeksie glikemicznym. Przepisy na przekąski z owocami. Porady psychodietetyczki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Psychodietetyczka Marta Adamiuk wyjaśnia, jak łączyć owoce, by stworzyć pełnowartościowy posiłek. Zobacz kilka propozycji na zdrową przekąskę w diecie niskoglikemicznej. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Psychodietetyczka Marta Adamiuk wyjaśnia, jak łączyć owoce, by stworzyć pełnowartościowy posiłek. Zobacz kilka propozycji na zdrową przekąskę w diecie niskoglikemicznej. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Tola Piotrowska/pixabay.com
Udostępnij:
Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest rekomendowana m.in. dla cukrzyków, ale nie tylko. Również dla tych, którzy po prostu wybierają posiłki z niską zawartością cukru. Czy w takiej diecie owoce są dozwolone? Oczywiście, że tak! Jednak jeśli dbamy o poziom cukru we krwi, musimy wiedzieć, jak je właściwie spożywać i jak komponować posiłki pod względem indeksu glikemicznego. Doradca żywieniowy i pyschodietetyczka Marta Adamiuk wyjaśnia, jakie owoce można jeść na takiej diecie i podpowiada przepisy na zdrowe przekąski z owocami dla cukrzyków i nie tylko.

Dieta z niskim indeksem glikemicznym a owoce

Dieta niskoglikemiczna, znana także jako dieta IG lub antycukrzycowa, stosowana jest zarówno ze względów prozdrowotnych, jak i odchudzających. Polega m.in. na dobieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym, który jest miarą szybkości i wielkości zmian stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego produktu.

IG dzieli żywność na 3 grupy:

  • produkty o niskim IG – ≤55
  • o średnim IG – 56-69
  • o wysokim IG – ≥70

Dieta oparta o produkty o niskim indeksie glikemicznym m.in. zmniejsza ryzyko cukrzycy i sprzyja redukcji masy ciała, dając dłuższe uczucie sytości.

Dieta o niskiej zawartości cukru. Jak prawidłowo jeść owoce?

Jeśli sięgniemy po owoc o wysokim IG, to spowoduje to gwałtowny wzrost cukru we krwi, a następnie szybki jego spadek. Jednak jak zaznacza psychodietetyczka Marta Adamiuk, nie wszystkie owoce mają wysoki indeks glikemiczny i bardzo istotne jest, jak je dobieramy do naszych posiłków.

  • Mniej dojrzałe owoce mają mniejszy indeks glikemiczny. Oznacza to, że wybierając np. banany w sklepie sięgajmy częściej po te mniej dojrzałe.

- W diecie niskoglikemicznej nie jest zalecane, by jeść owoców osobno. To nie jest pełnowartościowy posiłek - podkreśla Marta Adamiuk. I wyjaśnia, że owoce najlepiej łączyć ze źródłem białka i tłuszczu.

Warto pamiętać, że dodając do owocowej przekąski zdrowy tłuszcz opóźniamy proces trawienia, a białko stymuluje wydzielanie hormonów jelitowych i insuliny, co obniża poziom glukozy we krwi.

Owoce o niższym indeksie glikemicznym

Niższy indeks glikemiczny mają m.in.:

  • truskawki,
  • borówki,
  • pomarańcze,
  • jabłka,
  • brzoskwinie,
  • maliny,
  • porzeczki.

Co ciekawe, będąc na diecie z niską zawartością cukru, warto jeść owoce surowe a gotowane czy pieczone, ponieważ przez obróbkę termiczną nie tylko tracą one cenne wartości odżywcze, ale również są szybciej trawione i podnoszą poziom cukru we krwi. Bardzo ważne jest też to, jak komponujemy posiłki. Wybranie samego jabłka jako przekąski nie jest najlepszą opcją.

Dieta dla cukrzyków i nie tylko

Przepisy na przekąski z owocami

Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii

  1. Banan z jogurtem i musli

    Umyj i pokrój banana ( wybieraj mało dojrzały owoc). Połącz go z jogurtem naturalnym i posyp musli z orzechami. Warto przygotować domową granolę. Wystarczy płatki owsiane wymieszać z miodem i odrobiną masła, dodać orzechy i podpiec ok. 15 min. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Gruszka z serem pleśniowym

    Gruszkę pokrój i połącz z ok. 3 kawałkami ulubionego sera pleśniowego. Możesz dodać ok. 3 sztuki migdałów lub orzechów włoskich.

  3. Truskawki z mixem sałat i serkiem wiejskim

    Mix sałat (np. rukola, roszponka, sałata masłowa) umyj i porwij na mniejsze kawałki. Dodaj umyte i pokrojone truskawki i serek wiejski. Polej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny lub domowym winegretem. Opcjonalnie dodaj kilka borówek i garść pestek z dyni.

  4. Gruszka z selerem naciowym, serem i orzechami

    Gruszkę i seler naciowy umyj i pokrój. Posyp serem np. pleśniowym, dodaj kilka orzechów i np. garść rzeżuchy lub posiekanej natki pietruszki. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Koktajl z truskawek jogurtu naturalnego i otrębów owsianych

    Truskawki umyj i włóż do blendera. Dodaj jogurt naturalny i łyżeczkę otrębów owsianych. Całość zmiksuj.

  6. Jabłko z orzechami

    Jabłko umyj i pokrój na cząstki. Przegryzaj z np. kilkoma nerkowcami, migdałami lub orzechami włoskimi.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: Dieta cukrzycowa o niskim indeksie glikemicznym. Przepisy na przekąski z owocami. Porady psychodietetyczki - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie