Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom...
fot. handmadepictures/123RF

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają kontrolować poziom cukru we krwi

Jak pokazują badania, jedzenie śliwek zmniejsza poziom adiponektyny – hormonu, który odgrywa rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, a także jest związane z niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Ponadto duża zawartość błonnika zawarta w tych owocach wpływa na tempo wchłaniania węglowodanów przez organizm, co powoduje stopniowy wzrost, a nie skok poziomu glukozy.

Śliwki mają niski indeks glikemiczny – świeże 24, a suszone 29, jednak ze względu na ładunek glikemiczny osoby cierpiące na zaburzenia glikemii powinny spożywać do 100 g owoców świeżych lub trzy sztuki suszonych.

Zobacz również

Pożar w kamienicy przy ul. Toruńskiej w Grudziądzu

Pożar w kamienicy przy ul. Toruńskiej w Grudziądzu

Włamanie do jednej z firm w Dąbrowie Górniczej. Kryminalni zatrzymali dwóch mężczyzn

Włamanie do jednej z firm w Dąbrowie Górniczej. Kryminalni zatrzymali dwóch mężczyzn

Polecamy

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Lot do Grecji za 65 zł? Takie okazje nie zdarzają się często!

Jaka lektura będzie na egzaminie ósmoklasisty? Nauczyciele wskazują na te tytuły

Jaka lektura będzie na egzaminie ósmoklasisty? Nauczyciele wskazują na te tytuły

Podsumowanie kadencji kaliskiego samorządu

Podsumowanie kadencji kaliskiego samorządu