Rektor PWSZ prof. nadz. dr hab. Magdalena Pisarska - Krawczyk mówiła o zakończonych sukcesem staraniach o powołanie do życia dwóch nowych kierunków studiów na dwóch z pięciu wydziałów uczelni. Jeden to pięcioletnie magisterskie studia o kierunku fizjoterapia. Drugi to Technologia Żywności i Żywienie Człowieka.
- Naszym celem jest to, aby wszyscy studenci, również ci, którzy dopiero zdecydują się na nowe kierunki i dobrze czuli się w naszej uczelni mieli możliwość rozwoju a przede wszystkim, aby mieli pewność, że po ukończeniu studiów będą mieli pracę – podkreśliła rektor PWSZ.
Podczas spotkania mówiono także o przyszłej współpracy uczelni z firmami klastra spożywczego płd. Wielkopolski, w takich dziedzinach jak produkcja opakowań żywności jej przechowywanie oraz transportowanie. Prof. Pisarska zaznaczyła, że firmy branży spożywczej będą dla studentów nowego kierunku miejscem praktyk zawodowych oraz wyraziła nadzieję, że w przyszłości także miejscem zatrudnienia.
Na Śniadaniu Akademickim przedstawiono także najnowsze pomysły jakie uczelnia ma zamiar zrealizować w najbliższym czasie, dotyczące m. in. umiędzynarodowienia PWSZ. Będzie to kurs języka i kultury polskiej dla cudzoziemców. Uczelnia będzie podejmować inicjatywy na rzecz uczniów kaliskich szkół ponadgimnazjalnych służące pogłębianiu wiedzy ogólnej oraz umiejętności językowych. Będą to m. in. klasy akademickie, czy profesjonalna gra miejska w języku angielskim.
Rektor PWSZ prof. Magdalena Pisarska -Krawczyk mówiła również o wykorzystaniu sportowych obiektów uczelni a prof. nadzw. dr hab. Krzysztof Walczak - prorektor ds. Badań i Rozwoju o powiększaniu zbiorów i budowaniu pozycji biblioteki uczelnianej, stanowiącej główne zaplecze do badań naukowych.
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?