Młodzież ze szkół podstawowych mogła wziąć udział w quizach i pokazach np. koła wokalno-artystycznego. W jednej ze szkolnych sal odbyła się prezentacja projektu Erasmus +, bytnarowcy przygotowali ciekawy program o Portugalii, dokąd wkrótce wyjadą na staże. Uczniowie oprowadzający gości po szkole i chętnie odpowiadali na wszystkie pytania.
Na odwiedzających Gastronomik czekało sporo kulinarnych atrakcji. Uczniowie szkoły pod czujnym okiem nauczycieli zawodu przygotowywali potrawy, które później można było skosztować. Przybywający do ZSG-H mieli również okazję porozmawiać z kadrą pedagogiczną i przyszłymi pracodawcami.
Oferta kierunków wygląda następująco: w szkole branżowej I stopnia – kucharz, cukiernik, kelner; w technikum – technik żywienia i usług gastronomicznych, technik organizacji turystyki, technik hotelarstwa, technik usług kelnerskich, technik technologii żywności oraz technik ochrony środowiska.
O szkole
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara "Rudego" w Kaliszu ma długą i ciekawą historię. Szkoła powstała w lutym 1947 roku jako placówka przygotowująca młodzież do zawodu kucharza. Przez długi okres działalności zmieniano i rozszerzano profil szkoły. Dziś nie tylko kształci kucharzy, ale również przygotowuje młodzież do innych zawodów. Jest placówką znaną i cieszącą się zainteresowaniem wśród młodzieży kaliskich gimnazjów. Przez wiele lat istnienia szkoła nie miała patrona ani izby tradycji.
Zobacz także:
Polub nas na FB
Obserwuj nas także na Google News
Maturzyści zakończyli rok szkolny. Czekają na nich egzaminy maturalne
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?