Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Fabryka Winiary cały czas wykorzystuje do produkcji jaja z chowu klatkowego. Kiedy z nich zrezygnuje?

Hubert Mościpan
archiw. kalisz.naszemiasto.pl
Kaliskie Winiary do produkcji m.in. majonezu ciągle wykorzystują jaja pochodzące od kur z chowu klatkowego. Coraz więcej firm odchodzi od takiego rozwiązania na rzecz jaj od kur z wolnego wybiegu. Czy Winiary także planują takie rozwiązanie?

W piątek pisaliśmy o stopniowej rezygnacji firm z wykorzystywania i sprzedaży jaj pochodzących z chowu klatkowego. [CZYTAJ TEKST].

Dostaliśmy w tej sprawie także odpowiedź Nestlé Polska. W należącej do koncernu kaliskiej fabryce Winiary produkuje m.in. majonezy.

Zgodnie z podjętym przez Nestlé zobowiązaniem, do 2020 roku wszystkie jaja wykorzystane w naszych produktach w Europie, a więc także w kaliskiej fabryce, pochodzić będą tylko od kur z chowu bezklatkowego

- mówi Edyta Iroko z centrum prasowego Nestle Polska.

- Obecnie w fabryce w Winiarach wykorzystujemy w produkcji zarówno jaja pochodzące od kur z chowu ściółkowego, jak i z chowu z tzw. klatki wzbogaconej. Korzyścią tego rodzaju chowu jest znaczna poprawa warunków życia kur. Proces przestawienia będzie następował stopniowo. Docelowo, do 2025 we wszystkich produktach Nestlé na całym świecie będziemy używać jaj od kur z chowu bezklatkowego - dodaje Edyta Iroko.

Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto