W piątek pisaliśmy o stopniowej rezygnacji firm z wykorzystywania i sprzedaży jaj pochodzących z chowu klatkowego. [CZYTAJ TEKST].
Dostaliśmy w tej sprawie także odpowiedź Nestlé Polska. W należącej do koncernu kaliskiej fabryce Winiary produkuje m.in. majonezy.
Zgodnie z podjętym przez Nestlé zobowiązaniem, do 2020 roku wszystkie jaja wykorzystane w naszych produktach w Europie, a więc także w kaliskiej fabryce, pochodzić będą tylko od kur z chowu bezklatkowego
- mówi Edyta Iroko z centrum prasowego Nestle Polska.
- Obecnie w fabryce w Winiarach wykorzystujemy w produkcji zarówno jaja pochodzące od kur z chowu ściółkowego, jak i z chowu z tzw. klatki wzbogaconej. Korzyścią tego rodzaju chowu jest znaczna poprawa warunków życia kur. Proces przestawienia będzie następował stopniowo. Docelowo, do 2025 we wszystkich produktach Nestlé na całym świecie będziemy używać jaj od kur z chowu bezklatkowego - dodaje Edyta Iroko.
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?