W poprzednich latach miasto wydało na zorganizowanie złotu food trucków ogółem ponad 90 tys. zł. 9( w roku 2015 – 51 278 tys. zł i w roku ubiegłym 44 tys. zł). Teraz przyjazd food trucków to koszt zaledwie 5 tys. zł.
- Skąd taka duża różnica w cenach tegorocznego i zeszłorocznego przyjazdu food trucków? Czy nie można było w ubiegłym roku zrealizować tego wydarzenia taniej, skoro w tym roku było to możliwe? - pyta radny opozycji Dariusz Grodziński.
Radny powątpiewa także, czy food trucki, które oferują żywność typu fast food a więc niezdrową są w Kaliszu rzeczywiście potrzebne?
Zobacz także Food Truck Festiwal w Kaliszu - tak było przed rokiem [ZDJĘCIA, WIDEO]
Władze miasta wyjaśniają, skąd wzięły się tak duże koszty poprzednich przyjazdów food trucków do Kalisza.
- Zeszłoroczny, trzydniowy festiwal, którego organizatorem było miasto, mający charakter imprezy masowej o podwyższonym ryzyku z paradą food trucków niemalże trzydniową, wielką zabawą, w której uczestniczyło kilka tysięcy osób, ( z dużą promocją na portalach branżowych i w mediach społecznościowych) kosztował 44 tys. zł. - wyjaśnia prezydent Grzegorz Sapiński i dodaje jaki charakter będzie miała impreza zaplanowana na rok obecny.
W tym roku nie będzie to festiwal food trucków, a jedynie piknik z restauracjami na kółkach, stanowiący tylko część Festiwalu Kuchni i Podróży, który odbędzie się w dniach 26-28. maja br. w ramach obchodów Roku Stefana Szolc – Rogozińskiego.
- Koszt pikniku z food truckami to 4 990 zł a cały Festiwal Kuchni i Podróży, łącznie z ochroną, sprzątaniem, namiotem, sceną panelami podróżniczymi, występami artystów i znanych kucharzy wyniesie 60 500 zł - dodaje prezydent Sapiński.
Władze miasta dowodzą , że koszty poniesione na zorganizowanie poprzednich festiwali food trucków, choć niemałe przyniosły wspaniałe efekty. Festiwale ożywiły kaliską starówkę, która podczas ich trwania przyciągnęła kilka tysięcy osób, wypełniła się gwarem i muzyką. Ożyło serce miasta.
Podobnie będzie z pewnością i w tym roku kiedy pojawią się food trucki i nie tylko. Liczba skonsumowanych w 2015 roku porcji wydanych przez food trucki – 44 tys. świadczy o tym, że „niezdrowa” żywność , steki, frytki, naleśniki, burrita i inne specjały cieszy się niesłabnącym powodzeniem.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?