Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu powstał w lutym 1947 roku. Początkowo nie była to szkoła gastronomiczna, ale głównie jako krawiecka. Dopiero z czasem pojawiła się klasa gospodarstwa domowego. Przez lata gastronomia z krawiectwem szły w parze. Z biegiem czasu zawód krawca przestawał być modny. Gastronomia pozostała do dzisiaj i wciąż się rozwija.
- Początkowo była to mała szkoła. Rozkwit przeżywała w latach 80-tych, kiedy było ponad 1500 uczniów. Dzisiaj jest ich 575. Kształcimy w zawodach gastronomiczno-hotelarskich, które dają utrzymanie na rynku pracy. Myślę, że szkoła przetrwa kolejne 70 lata i będzie się rozwijać. Zapewne będą się pojawiać nowe kierunki kształcenia. Staramy się bowiem nadążać za dzisiejszymi potrzebami. Stąd takie zawody jak technik technologii żywności, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, czy wędliniarz, który kiedyś był modny. Dzisiaj go nie ma, a jest poszukiwany przez pracodawców - mówi Anna Piotrowska-Wągrocka, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu, zarazem absolwentka szkoły.
Gastronomik jubileusz obchodził w piątek, 24 listopada. Obchody rozpoczęła msza święta w katedrze św. Mikołaja. Następnie odbyła się uroczysta akademia w Auli Collegium Novum Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego w Kaliszu. W murach Gastronomika odbył się uroczysty bankiet przygotowany przez uczniów, a następnie wieczór wspomnień. Na wieczór zaplanowano natomiast Bal Absolwentów i Pracodawców.
Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]
Dyrektor Zamku Królewskiego w Warszawie przyjechał do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?