Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Warzywa są bardzo zdrowe, jednak niektóre można gotować...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Gdy podgrzejesz ponownie te produkty, możesz się zatruć. Oto jedzenie, które trzeba zjeść od razu po przygotowaniu

Szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewki

Warzywa są bardzo zdrowe, jednak niektóre można gotować jedynie jeden raz. Należą do nich właśnie: szpinak, seler, buraki, rzepa, sałata i rzodkiewki. Ich ponowna obróbka cieplna sprawia, że zawarte w nich azotany przekształcają się w substancje toksyczne, czyli azotyny. Warto o tym pamiętać zwłaszcza w kontekście różnych zup czy sosów, które najczęściej przygotowuje się na kilka dni.

Sprawdź wszystkie produkty, których nie wolno podgrzewać drugi raz ---->

Czytaj też:Tyle kalorii mają w sobie pączki! Sprawdź

Zobacz również

Co za mecz juniorów Cracovii z Górnikiem Zabrze. Od 1:3 do 4:3!

Co za mecz juniorów Cracovii z Górnikiem Zabrze. Od 1:3 do 4:3!

Spójnia Stargard rozbiła Anwil Włocławek. Półfinalistę poznamy we wtorek

Spójnia Stargard rozbiła Anwil Włocławek. Półfinalistę poznamy we wtorek

Polecamy

Przymrozki w maju? Jest ostrzeżenie IMGW dla części Wielkopolski

Przymrozki w maju? Jest ostrzeżenie IMGW dla części Wielkopolski

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka