Jadłodzielnia powstała w Kaliszu. Ma pomagać potrzebującym i zapobiegać marnowaniu żywności ZDJĘCIA

Ewelina Samulak-Andrzejczak
Ewelina Samulak-Andrzejczak
W Kaliszu przy ul. Towarowej 1 postała pierwsza jadłodzielnia. Zasady jej funkcjonowania są proste. Te osoby, które mają za dużo żywności mogą ją zostawić w jadłodzielni, aby się nie zmarnowała. Z kolei te osoby, które jej potrzebują mogą z niej skorzystać bezpłątnie.

Jadłodzielnię stworzyła fundacja Chops i firma Winiary przy wsparciu Miasta. Jej ideą jest sąsiedzkie dzielenie się produktami spożywczymi i ograniczenia marnowania jedzenia.

Dla potrzebujących

Jest to taki punkt sąsiedzkiej wymiany jedzenia, które może zostać uratowane, nie będzie zmarnowane. Każda chętna osoba, która ma za dużo jedzenia, zrobiła za dużo zakupów może przynieść towar do jadłodzielni, a osoba potrzebująca może z niego skorzystać według własnych potrzeb – wyjaśnia Szymon Ulkowski z firmy Nestle, która zobowiązała się, że zadba, aby w Jadłodzielni zawsze były jakieś produkty Winiar.

Natomiast Jadłodzielnią odtąd będzie opiekowała się fundacja Chops. Wyznaczona wolontariuszka będzie sprzątała i doglądała czy znajdują się tam świeże i właściwe produkty.

My ze swojej strony cieszymy się z ogromnej przychylności władz lokalnych jak i producentów, którzy przybyli tutaj i z nami współpracowali i zamierzają tę szafę zasilać. Będą się tutaj znajdowały nie tylko produkty Winiar, ale również innych firm. Dzisiaj to jest taki uroczysty dzień, w którym możemy wspólnie inaugurować ten projekt, ale ja wierzę, że ta jadłodzielnia będzie tutaj fantastycznie funkcjonować. Osoby, które jak wiemy znajdują się czasem w trudnej sytuacji dbamy też o to, aby podnosić ich godność. Z jednej strony to miejsce jest publiczne, ale z drugiej dbamy o to, że mogą w dowolnej chwili tu przyjść i nawet jeśli jakiś wstyd temu towarzyszy to mogą w dogodnej dla siebie sytuacji mogą czuć to wsparcie – mówi Roman Żarnecki, prezes fundacji Chops.

Aby zapobiegać marnowaniu jedzenia

Pomoc potrzebującym to główny cel stworzenia tego miejsca, ale bardzo ważnym aspektem jest też zapobieganie marnowaniu się żywności. A problem jest ogromny, bo co roku w Polsce marnuje się ponad 9 ton żywności. Statystycznie oznacza to, że każdy z nas marnuje ponad 235 kilogramów jedzenia.

ZOBACZ TAKŻE:

Idzie przez Polskę, aby opowiedzieć historię pewnej nastolat...

Odpust parafialny i msza dożynkowa w Brzezinach. ZDJĘCIA


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: kalisz@naszemiasto.pl
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Obserwuj nas także na Google News

Ćwiczenia WOT w pasie przygranicznym z Białorusią

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie