15 z 16
Poprzednie
Następne
Najzdrowsze jajka wielkanocne. Pyszne jajka na świąteczne śniadanie przygotujesz według naszych przepisów. To nie tylko jajka faszerowane!
Kurczaczki w jajkach
Nieco więcej wprawy wymaga przygotowanie jajecznych kurczaczków, które wyglądają, jakby dopiero wylęgły się ze skorupek. Kuleczki z farszu albo porcje ze szprycy umieszcza się w białkach z jajek na twardo, które trzeba odpowiednio wyciąć przy wyjmowaniu żółtek. Farsz warto zrobić z żółtek zmiksowanych z warzywami, np. marchewką ugotowaną w skórce i obraną. Jeszcze lepszy smak zapewni starta marchewka z pietruszką i/lub selerem, podsmażona wraz z cebulą. Warzywa należy dobrze odparować, a nadzienie zagęścić w razie potrzeby tartą bułką. Oczy można zrobić z ziaren pieprzu, a dziób i łapki – z plasterków marchewki.