Fioletowe ziemniaki to rzadkość w polskiej kuchni, warto jednak się do nich przekonać. Jak wykazały badania, ta odmiana ziemniaka zawiera bowiem duże ilości polifenoli – substancji zwalczających wolne rodniki. Spożywając fioletowe ziemniaki, chronimy swój organizm przed uszkodzeniami komórek, wywołanymi przez wolne rodniki. Ponadto dbamy o zdrowie układu krążenia – obecny w fioletowych ziemniakach kwas chlorogenowy powoduje spadek ciśnienia tętniczego krwi, redukując ryzyko wystąpienia następstw nadciśnienia.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?