Kaliski Festiwal Smaków to między innymi prezentacje przygotowane przez producentów wyrobów spożywczych, restauratorów, pszczelarzy, wytwórców regionalnych i artystów ludowych, winiarzy i innych.
W ramach imprezy odbywa się także Biesiada Kaliska. W sobotę nie zabrakło pokazów kulinarnych z poczęstunkiem. Przygotowano około tysiąca porcji degustacyjnych, przyrządzonych na bardzo dużym grillu. Dania przygotowywało czterech kucharzy, mistrzów Polski w BBQ wraz z prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Jarsławem Uścińskim oraz Kurtem Schellerem. Odbył się też pokaz przyrządzania dań z kaczki, wykonany na dużej patelni opalanej drewnem przez Świat Smaków Catering Mirosława Lewandowskiego wraz z Kurtem Schellerem.
Kaliski Festiwal Smaków to także konkursy dla restauratorów na potrawy regionalne oraz dla mieszkańców Kalisza i powiatu pod hasłem „Moje wypieki" i "Moja spiżarnia”. Konkurs zostanie rozstrzygnięty w niedzielę, 10 czerwca, o godzinie 16.00. Na laureatów czekają atrakcyjne nagrody rzeczowe, m.in. książki kucharskie Kurta Schellera z autografem autora.
Kto nie miał okazji odwiedzić Kaliski Festiwal Smaków w sobotę, ma jeszcze okazję w niedzielę w godzinach od 12 do 20.
Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?