Organizatorami byli Towarzystwo Żywej Archeologii oraz Rezerwat Archeologiczny Muzeum Okręgowego Ziemi Kaliskiej.
- Cała idea tej imprezy była taka, żeby na chwilę zwolnić. Ostatnio modne stało się rekonstruowanie naszej narodowej tożsamości, powrót do korzeni. Oczywiście, budowa skansenów, czy badania archeologiczne, są to rzeczy, które przekładają się na rekonstruowanie naszej narodowej tożsamości, odtwarzanie naszych korzeni i tego skąd się wzięliśmy na tej ziemi. Ale nie powinniśmy zapominać o takich drobnych, ulotnych , ale też bardzo ważnych składnikach, czyli o potrawach, o napitkach, które pamiętamy jeszcze z dzieciństwa – tłumaczy ideę imprezy Robert Sigmundsson z Towarzystwa Żywej Archeologii w Kaliszu.
Do wędzarni na kaliskim Zawodziu już w czwartek trafiły pstrągi. Ich wędzenie trwało dwa dni i dwie noce, zgodnie z tradycjami kulinarnymi naszych przodków. W sobotę ryby trafiły na stół i każdy kto tego dnia odwiedził kaliskiego grodzisko mógł ich skosztować.
Tutaj zobaczysz film z zimowej imprezy na Zawodziu
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?