18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kalisz: Konkurs w Gastronomiku dla gimnazjalistów. Uczyli się przygotowywać zdrowe śniadania. FOTO

Dorota Szaleniec-Plichta
Zdrowe odżywianie - zdrowy styl życia, pod takim hasłem odbył się międzyszkolny konkurs dla gimnazjalistów zorganizowany w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu.

Tematyką wiodącą była rola śniadania w codziennym żywieniu. Celem przedsięwzięcia była popularyzacja zdrowego odżywiania wśród uczniów szkół gimnazjalnych oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Konkurs składał się z dwóch etapów: półfinału - formy pisemnej, opartej na rozwiązaniu testu, składającego się z 50 pytań z zakresu racjonalnego odżywiania i prozdrowotnego stylu życia oraz finału - części praktycznej, polegającej na sporządzeniu wiosennego I i II śniadania z przygotowanych surowców. W rywalizacji międzyszkolnej wzięło udział osiem gimnazjów (20 uczestników), w tym pięć z powiatu kaliskiego.

Wśród gimnazjalistów wyłoniono następujących laureatów konkursu: pierwsze miejsce zajęła Weronika Góral, Gimnazjum Zespole Szkół w Marchwaczu – przygotowana przez Alinę Szymczak, drugie miejsce zdobyła Zuzanna Żywiołowska, Gimnazjum Sióstr Nazaretanek w Kaliszu, której opiekunem była s. Anna Kuzak. Trzecie miejsce wywalczyła Magdalena Wolniaczyk, Gimnazjum im. Noblistów Polskich w Koźminku, przygotowana przez Katarzynę Domagałę. Laureaci otrzymali nagrody, w postaci zestawów produktów firmy Tupperware, od sponsora konkursu Sylwii Boczuli, autoryzowanego dystrybutora Tupperware.

Inicjatorki całego przedsięwzięcia – Karolina Kościuszko oraz Katarzyna Korpik – nauczycielki przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich liczą, że konkurs wpisze się na stałe w historię szkoły i co roku będzie się zwiększać liczba uczestników zainteresowanych zdobyciem i pogłębianiem wiedzy na temat prawidłowego żywienia i zdrowego stylu życia.

Ważnym punktem imprezy międzyszkolnej była prelekcja gościa honorowego, Pauliny Nowaczyk z Zakładu Dietetyki Katedry Higieny Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczeg w Poznaniu. Prelegentka uświadomiła młodzieży rolę nawyków żywieniowych, a przede wszystkim znaczenie śniadania w codziennym jadłospisie. Organizatorzy konkursu wierzą, że kolejna edycja będzie cieszyć się jeszcze większą popularność w środowisku lokalnym, a przede wszystkim inspirować młodzież do podejmowania różnych działań, promujących zdrowy styl życia.

Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto