Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kaliszanie z Maguro Sushi Bar na noworocznej aukcji tuńczyka w Japonii. ZDJĘCIA, WIDEO

AND
Kaliszanie z Maguro Sushi Bar na noworocznej aukcji tuńczyka w Japonii
Kaliszanie z Maguro Sushi Bar na noworocznej aukcji tuńczyka w Japonii Maguro Sushi Bar w Kaliszu
W sobotę 5 stycznia na tokijskiej giełdzie rybnej ustanowiono najwyższą cenę tuńczyka w historii, właściciel sieci restauracji Sushi Zanmai zapłacił ponad 11 milionów złotych (333,6 milionów jenów) za 278 kilogramową rybę. W wydarzeniu wzięli kaliszanie z Maguro Sushi Bar w Kaliszu.

- Nasze uczestnictwo na noworocznych aukcjach w Japonii stało się już tradycją. Po ponad 5 latach współpracy z Japończykami w Tsukiji w tym roku po raz pierwszy obserwowaliśmy aukcję na targu rybnym Toyosu – oczywiście nadal jako jedyni obcokrajowcy – mówi Paweł Popiołek właściciel Maguro Sushi Bar w Kaliszu.

Noworoczna aukcja po raz pierwszy odbyła się na targu rybnym Toyosu, nowo wybudowanym kompleksie handlowym, który zastąpił przestarzałą 83-letnią infrastrukturę popularnej giełdy Tsukiji. Z samego rana na targu zgromadzili się przedstawiciele restauracji, hurtownicy oraz rybacy. Tegoroczna aukcja była zarazem ostatnią w japońskiej erze Heisei, która zakończy się 30 kwietnia wraz z abdykacją cesarza Akihito.

Przebieg aukcji szybko wyłonił rywali o tytuł zwycięzcy, najdroższe ceny ustalali: właściciel Sushi Zanmai Kiyoshi Kimura oraz Yamaguchi Yugitaka zwycięzca aukcji z poprzedniego roku, któremu jako jedynemu udało się w 2018 przelicytować Kimurę ustalającego ceny ryb nieprzerwalnie od 2012 roku.

Kimura za pierwszy zwycięski okaz w 2012 r. zapłacił prawie milion złotych. W 2013 r. ustanowił niepobity wcześniej rekord cenowy tuńczyka błękitnopłetwego – 5,6 mln złotych za 222 kilogramów ryby. W kolejnych latach zakupione przez niego tuńczyki osiągały jeszcze wyższe ceny.

Zeszłoroczna przegrana Kimury otworzyła pole do spekulacji. Jednak „Król tuńczyka” udowodnił, że to właśnie jemu należy się ten tytuł. Dzwon finalizujący aukcję potwierdził najwyższa ofertę Kimury, rekordowe 333.6 milionów jenów (ponad 11 mln złotych).

- Nie spodziewałem się tak wysokiej ceny - mówił tuż po zakończeniu licytacji zwycięzca.

Przedstawiciele Maguro Sushi Bar w Kaliszu, którzy tradycyjnie już przyglądali się przebiegowi aukcji, zostali zaproszeni na degustację zwycięskiego okazu złowionego w prefekturze Aomori.

- Co roku mamy zaszczyt degustować najlepsze tuńczyki na giełdzie w Tokio. To doświadczenie pomaga nam przy selekcji najlepszych ryb do kaliskiej restauracji Maguro Sushi Bar w Kaliszu. Nazwa restauracji zobowiązuje. „Maguro” to po japońsku tuńczyk. Dlatego dobór tych właśnie ryb opanowaliśmy do perfekcji. Z japońskimi partnerami pozostajemy w ciągłym kontakcie nie tylko przy okazji noworocznych aukcji. Pozwala nam to serwować sushi według receptur i zasad stosowanych w Japonii w rodzinnym mieście Kaliszu już od ponad dekady - podkreśla Paweł Popiołek.


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto