To purchawica olbrzymia, jeden z największych grzybów na świecie, który może ważyć nawet 5 kilogramów. Te z Grodziska mają trochę mniej, ale i tak wyglądają okazale. Najczęściej można jest spotkać w północnej części naszego kraju, a w Wielkopolsce są rzadkością.
Co ciekawe, to grzyby jadalne i smaczne. Jednak tak jak w przypadku ich krewniaków - małych purchawek, jeść można tylko młode okazy, bo stare nie pachną i nie smakują zbyt przyjemnie, choć akurat te - zdaniem Krzysztofa Wydry - pachniały wyjątkowo grzybowo.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?