Gospodarstwo agroturystyczne Karczma Kaliska w Szadku w podkaliskiej gminie Ceków Kolonia nawiązuje do historycznego miejsca związanego z głównym traktem drogowym oraz ostatnim miejscem postoju przed granicą imperiów. Znajduje się tu wiele obiektów związanych z tym okresem historycznym tj. zagroda ziemiańska, karczma, ruska bania, kuźnia, spichlerz, rekonstrukcje przejść granicznych. To tutaj łączy się tradycja historyczna z dziedzictwem kulinarnym.
Karczma Kaliska po raz jedenasty zaprosiła na regionalne spotkanie z żywnością tradycyjną i ekologiczną "Na pograniczu kultur". Wydarzenie rozpoczęła prelekcja regionalisty Karola Matczaka poświęcona kuchni pogranicza. Odbyła się również promocja Szlaku Kulinarnego "Kaliskie smaki" stworzonego przez Powiat Kaliski z myślą o mieszkańcach regionu i turystach. Spotkanie uświetnił koncert karkonoskiego zespołu folkowego "Szyszak".
Następnie odbyła się prezentacja i degustacja potraw, których tematem przewodnim była cebula: Był więc chłopski bigos z cebuli, rumsztyk z cebulką, gołąbki z farszem cebulowym, wątróbka z cebulką, prażoki okraszone smażoną cebulką na słoninie, czy cebulorz z pieca chlebowego.
Wydarzeniu towarzyszyła prezentacja producentów i stoisk z żywnością: miody z Przedzenia - pasieka Ignacy Wolniaczyk, chleb z pieca chlebowego - Mirosława Wielgocka z Przedzenia, wypiek cebulorza z pieca chlebowego, wędzenie ryb z domowej wędzarni oraz wędliny - Agroturystyka Karczma Kaliska, członka Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska oraz Szlaku Kulinarnego "Kaliskie smaki". Skosztować można było też "pierdziochy", czy wojskowej potrawy przygotowanej przez Grupę Rekonstrukcji Historycznej z Cekowa. Były też soki tłoczone od Izabeli Płonki z Kokanina, członka Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska oraz Szlaku Kulinarnego "Kaliskie smaki" oraz stoisko z kiszonkami Moniki z Łaszkowa w gminie Blizanów.
Przygotowano również stoiska uczestników finału wojewódzkiego konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo": KGW Gostynie - ciasta z udziałem owoców sezonowych, agroturystyka "Zagroda na zadupiu" - chleb sycyński (członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska), Masarnia Wiejska Wróblewicz (członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska), Gospodarstwo Pasieczne Noteckie Miody - Zbigniew Lisiński (członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska).
Na terenie Karczmy Kaliskiej zagościła również wystawa starych aut i innych pojazdów przygotowana przez Automobil Klub Turek.
ZOBACZ TAKŻE:
Polub nas na FB
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Obserwuj nas także na Google News
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?