Karczma Kaliska zaprosiła na regionalne spotkanie z żywnością tradycyjną i ekologiczną. ZDJĘCIA

Andrzej Kurzyński
Andrzej Kurzyński
Karczma Kaliska zaprosiła na regionalne spotkanie z żywnością tradycyjną i ekologiczną
Karczma Kaliska zaprosiła na regionalne spotkanie z żywnością tradycyjną i ekologiczną Andrzej Kurzyński
Karczma Kaliska w Szadku pod Kaliszem po raz kolejny zaprosiła na regionalne spotkanie z żywnością tradycyjną i ekologiczną "Na pograniczu kultur". Jak zwykle było ciekawie i bardzo smacznie.

Gospodarstwo agroturystyczne Karczma Kaliska w Szadku w podkaliskiej gminie Ceków Kolonia nawiązuje do historycznego miejsca związanego z głównym traktem drogowym oraz ostatnim miejscem postoju przed granicą imperiów. Znajduje się tu wiele obiektów związanych z tym okresem historycznym tj. zagroda ziemiańska, karczma, ruska bania, kuźnia, spichlerz, rekonstrukcje przejść granicznych. To tutaj łączy się tradycja historyczna z dziedzictwem kulinarnym.

Karczma Kaliska po raz jedenasty zaprosiła na regionalne spotkanie z żywnością tradycyjną i ekologiczną "Na pograniczu kultur". Wydarzenie rozpoczęła prelekcja regionalisty Karola Matczaka poświęcona kuchni pogranicza. Odbyła się również promocja Szlaku Kulinarnego "Kaliskie smaki" stworzonego przez Powiat Kaliski z myślą o mieszkańcach regionu i turystach. Spotkanie uświetnił koncert karkonoskiego zespołu folkowego "Szyszak".

Następnie odbyła się prezentacja i degustacja potraw, których tematem przewodnim była cebula: Był więc chłopski bigos z cebuli, rumsztyk z cebulką, gołąbki z farszem cebulowym, wątróbka z cebulką, prażoki okraszone smażoną cebulką na słoninie, czy cebulorz z pieca chlebowego.

Wydarzeniu towarzyszyła prezentacja producentów i stoisk z żywnością: miody z Przedzenia - pasieka Ignacy Wolniaczyk, chleb z pieca chlebowego - Mirosława Wielgocka z Przedzenia, wypiek cebulorza z pieca chlebowego, wędzenie ryb z domowej wędzarni oraz wędliny - Agroturystyka Karczma Kaliska, członka Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska oraz Szlaku Kulinarnego "Kaliskie smaki". Skosztować można było też "pierdziochy", czy wojskowej potrawy przygotowanej przez Grupę Rekonstrukcji Historycznej z Cekowa. Były też soki tłoczone od Izabeli Płonki z Kokanina, członka Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska oraz Szlaku Kulinarnego "Kaliskie smaki" oraz stoisko z kiszonkami Moniki z Łaszkowa w gminie Blizanów.

Przygotowano również stoiska uczestników finału wojewódzkiego konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo": KGW Gostynie - ciasta z udziałem owoców sezonowych, agroturystyka "Zagroda na zadupiu" - chleb sycyński (członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska), Masarnia Wiejska Wróblewicz (członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska), Gospodarstwo Pasieczne Noteckie Miody - Zbigniew Lisiński (członek Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska).

Na terenie Karczmy Kaliskiej zagościła również wystawa starych aut i innych pojazdów przygotowana przez Automobil Klub Turek.

ZOBACZ TAKŻE:

Wielki Dzień Pszczół w Kaliszu. Tłumy kaliszan na Zawodziu

Wielki Dzień Pszczół w Kaliszu. Tłumy kaliszan na Zawodziu. ZDJĘCIA

Wyruszyła kaliska piesza pielgrzymka na Jasną Górę

Wyruszyła kaliska piesza pielgrzymka na Jasną Górę. Po raz 3...


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: kalisz@naszemiasto.pl
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Obserwuj nas także na Google News

Dopłaty do cen energii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie