Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karczma Kaliska zaprosiła na X Regionalne Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną ZDJĘCIA

OPRAC.:
Bartłomiej Hypki
Bartłomiej Hypki
Karczma Kaliska zaprosiła na X Regionalne Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną
Karczma Kaliska zaprosiła na X Regionalne Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną Marta Wolarz
X Regionalne Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną odbyły się w minioną sobotę w Szadku. Podczas imprezy królowały dania z wieprzowiny.

X Regionalne Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną odbyły się w minioną sobotę w Szadku.
Impreza organizowana przez Janusza Nowaka, właściciela Gospodarstwa Agroturystycznego „Karczma Kaliska” ma charakter cykliczny. W tym roku, mimo utrudnień epidemiologicznych odbyła się już po raz dziesiąty, dzięki czemu przybyli goście znów mogli zgłębić wiedzę kulinarną o zabarwieniu regionalnym oraz skosztować przygotowanych specjałów, a także dokonać zakupu wystawionych produktów. W tym roku w „Karczmie Kaliskiej” królowała wieprzowina.

Wszelkie niuanse związane z jej przygotowaniem metodami tradycyjnymi omówił gość specjalny, podróżnik i znawca kulinarny, Piotr Szymkowiak. Ten znany fachowiec ukazał żywo zainteresowanym uczestnikom jak dużą rolę pełni wieprzowina w polskiej kuchni.

- Warto podkreśli, że w trakcie spotkania tradycyjnie odbyły się także warsztaty związane m.in. z przygotowaniem żywności. Omówione zostało przygotowanie różnych dań z wieprzowiny, począwszy od schabowego z kością, aż do wędzenia kiełbas i innych potraw. Cieszę się, że w spotkaniach uczestniczą także restauratorzy z naszego Szlaku Kulinarnego Kaliskie Smaki. Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną mają na celu pokazanie i zachowanie różnych regionalnych potraw, starych przepisów oraz edukację kulinarną w zakresie przygotowywania tego typu dań - mówi Janusz Nowak.

W trakcie wydarzenia można było delektować się: świeżonką, gorącą kiełbasą, kaszą jęczmienną z wątróbką, bigosem, kapustą z grochem, sałatką, ogórkami małosolnymi. Mięso dostarczył Zakład Mięsnego Tomasz Łucyk w Złotnikach Małych.

Podczas jubileuszowego X Regionalnego Spotkania z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną można było także skosztować chleba wypiekanego na miejscu przez Mirosławę Wielgocką z Przedzenia. Dużym zainteresowaniem cieszy się także miód prosto z pasieki oferowany przez Ignacego Wolniaczyka z tej samej miejscowości.


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto