Klaster Spożywczy Południowej Wielkopolski świętował 10-lecie ZDJĘCIA

Mariusz Kurzajczyk
Mariusz Kurzajczyk
W restauracji "Zdrojowa" w Opatówku odbyło się uroczyste spotkanie z okazji 10-lecia powstania Klastra Spożywczego Południowej Wielkopolski.

W spotkaniu uczestniczyli członkowie klastra, przedstawiciele uczelni wyższych (Politechnika Poznańska, Uniwersytet Przyrodniczy z Poznania, Uniwersytet Ekonomiczny z Poznania) oraz Starostwa Powiatowego w Kaliszu, Inkubatora Przedsiębiorczości i Zakładu Doskonalenia Zawodowego.
Dorobek 10 lat podsumował dr hab. Krzysztof Koszela, prezes klastra. W sposób szczególny zwrócił uwagę na osiągnięcia firm klastrowych w obszarze innowacyjności i dokonań badawczo-rozwojowych. W trakcie spotkania Jan Kolański odebrał tytuł Honorowego Prezesa Klastra.
Potem dyskutowano o innowacjach produktowych w przemyśle spożywczym, jako inspiracjach do konkursu dla rolników i przedsiębiorców z obszarów wiejskich. Temat przybliżyła Anna Połczyńska, prezes zarządu Wielkopolskiego Centrum Klasteringu. Z kolei dr hab. inż. Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu bardzo ciekawie mówiła na temat innowacyjnych produktów, w tym o sproszkowanych skorupkach jaj, które są doskonałym źródłem wapnia.
Na zakończenie członkowie klastra postanowili jeszcze ściślej współpracować i budować wzajemne relacje oraz pracować na rzecz rozwoju i podnoszenia innowacyjności naszego regionu.

Uwaga na chińskie telefony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie