Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Klaster Spożywczy Południowej Wielkopolski świętował 10-lecie ZDJĘCIA

Mariusz Kurzajczyk
Mariusz Kurzajczyk
W restauracji "Zdrojowa" w Opatówku odbyło się uroczyste spotkanie z okazji 10-lecia powstania Klastra Spożywczego Południowej Wielkopolski.

W spotkaniu uczestniczyli członkowie klastra, przedstawiciele uczelni wyższych (Politechnika Poznańska, Uniwersytet Przyrodniczy z Poznania, Uniwersytet Ekonomiczny z Poznania) oraz Starostwa Powiatowego w Kaliszu, Inkubatora Przedsiębiorczości i Zakładu Doskonalenia Zawodowego.
Dorobek 10 lat podsumował dr hab. Krzysztof Koszela, prezes klastra. W sposób szczególny zwrócił uwagę na osiągnięcia firm klastrowych w obszarze innowacyjności i dokonań badawczo-rozwojowych. W trakcie spotkania Jan Kolański odebrał tytuł Honorowego Prezesa Klastra.
Potem dyskutowano o innowacjach produktowych w przemyśle spożywczym, jako inspiracjach do konkursu dla rolników i przedsiębiorców z obszarów wiejskich. Temat przybliżyła Anna Połczyńska, prezes zarządu Wielkopolskiego Centrum Klasteringu. Z kolei dr hab. inż. Joanna Kobus-Cisowska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu bardzo ciekawie mówiła na temat innowacyjnych produktów, w tym o sproszkowanych skorupkach jaj, które są doskonałym źródłem wapnia.
Na zakończenie członkowie klastra postanowili jeszcze ściślej współpracować i budować wzajemne relacje oraz pracować na rzecz rozwoju i podnoszenia innowacyjności naszego regionu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto