W konkursie rywalizowali uczniowie z różnych wielkopolskich szkół ponadgimnazjalnych. Zadania w części merytorycznej polegały na:
- przygotowaniu nakrycia stołu dla 4 osób na przyjęcie oficjalne dla delegacji zagranicznej
- przygotowaniu pierwszego nakrycia stołu dla 1 osoby do określonego menu
- obsłudze gości z uwzględnieniem podania karty menu, przyjęcia zamówienia, uzupełnienia nakrycia zgodnie z zamówieniem oraz podania zamówionych napojów bezalkoholowych zimnych.
W części sprawnościowej uczestnicy musieli sprostać biegowi z tacą z przeszkodami na dystansie 150 metrów.
Nad sprawnym przebiegiem konkursu czuwały organizatorki - Karolina Kościuszko i Honorata Karbowniczek, a nad rzetelnością ocen jury, jego przewodnicząca Ewa Wawrzyńczak.
Zaproszeni goście, opiekunowie osób rywalizujących oraz uczniowie ZSHG kibicowali swoim faworytom, którzy zaprezentowali niezwykłe talenty, a ponadto wykazywali się fantazją, kreatywnością oraz zwinnością.
Ostatecznie pierwsze miejsce zajęła Dominika Osiewała (Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu), przygotowana przez Lidię Kwaśnik.
Drugie miejsce zajęła Erika Świętanowska (Zespół Szkół Ekonomiczno–Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie), przygotowana przez Elżbietę Sell, a trzecie - Karolina Birecka (Zespół Szkół Kształcenia Ustawicznego im. Stanisława Staszica w Kościelcu), przygotowana przez Kingę Czupryńską.
Dlaczego ćwiczę i nie chudnę?
Dzień Dobry TVN
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?