Lubisz kuchnię japońską? Paweł Kitowski przygotuje coś specjalnie dla Ciebie ZDJĘCIA

Bartłomiej Hypki
Paweł Kitowski, nowy mistrz sushi w Kampai Sushi Bar, chce zaoferować kaliszanom nową jakość tej japońskiej potrawy
Paweł Kitowski, nowy mistrz sushi w Kampai Sushi Bar, chce zaoferować kaliszanom nową jakość tej japońskiej potrawy Bartłomiej Hypki
Udostępnij:
Wyborne sushi wymaga wysokiej jakości składników oraz doskonałej znajomości techniki przygotowywania tej tradycyjnej japońskiej potrawy. Paweł Kitowski, nowy mistrz sushi w Kampai Sushi Bar, chce zaoferować kaliszanom nową jakość.

Paweł Kitowski swoją przygodę z sushi rozpoczął w 2003 roku. Uczył się w warszawskich restauracjach. Jeździ również często do Japonii. W Kraju Kwitnącej Wiśni brał również udział w mistrzostwach świata w robieniu sushi. A teraz będzie uczył ekipę Kampai Sushi Bar.

- Receptą na dobre sushi jest wysoka jakość składników oraz technika przygotowania. Ważna jest także duża wiedza teoretyczna - tłumaczy sushi master. - Kuchnia japońska wymaga również wysokiej higieny.

W Japonii są dwie główne szkoły robienia sushi - w Tokio i Kioto. Tłumaczy, że w Polsce mamy pewną wariację na temat tradycyjnej kuchni japońskiej.

- Podstawowym składnikami sushi są ryż krótkoziarnisty, wodorosty oraz ryby. W Polsce najczęściej używa się łososia, natomiast w Japonii tuńczyka. Do tego klasyczne dodatki - imbir, wasabi, sos sojowy i kiszona rzodkiew lub tykwa marynowana - tłumaczy Paweł Kitowski. - Będziemy serwować też sushi pod indywidualne gusta klientów.

Jolanta Krzyżan, kreator strefy gastronomicznej w kompleksie Calisia One, tłumaczy że Paweł Kitowski będzie regularnie odwiedzał Kampai Sushi Bar.

- Pan Paweł wprowadza nowości, szkoli nam personel i podnosi jego kwalifikacje. Wprowadzamy zupełnie nowe standardy sushi niż te, które funkcjonują obecnie w kaliskich restauracjach. Pojawiają się nowe gatunki ryb. Już dziś mamy dzikiego łososia, a wkrótce pojawi się także ryba papuzia, bonito czy okoń morski. Będą także nowe połączenia np. kalmar z cukinią czy krewetki z boczniakiem - tłumaczy Jolanta Krzyżan. - Sugeruję zamawiać bezpośrednio u naszego sushi mastera, nie trzeba sugerować się kartą menu.

Zaznacza, że wszyscy klienci są zachwyceni nowymi smakami. Jolanta Krzyżan dodaje, że odmienione Kampai Sushi Bar to nie jedyna nowość w kompleksie. Wkrótce pojawi się tam także nowa pizzeria.

- Chcemy ściągnąć tutaj profesjonalnego pizzaiolo, który będzie serwował prawdziwą pizzę z wysokiej jakości włoskich produktów - mówi.


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Obserwuj nas także na Google News

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie