Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze...
fot. Nadia Borovenko/123RF

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron jajeczny

Makaron jajeczny to nie tylko tradycyjny polski makaron ze zwykłej mąki pszennej z dodatkiem jajek, ale również bogatobiałkowa włoska pasta z pszenicy durum z jajami (a często wyłącznie z żółtkami). Szczególnie wartościowy jest ten drugi, często dostępny w postaci świeżej (nie poddanej suszeniu) w formie wstążek, np. tagliatelle, w działach garmażeryjnych dużych sklepów spożywczych. Krajowy makaron suchy jest też dostępny w wersji zawierającej pszenicę durum. Wartość odżywcza makaronu jajecznego zależy od dodatku jajek; przykładowo w tym 4- lub 5-jajecznym (18-21 proc. masy jajecznej) zawartość białka przed ugotowaniem wynosi ok. 13 g.

W 100 g świeżych wstążek: 277-283 kcal, 11 g białka, 2-3 g tłuszczu, 51-54 g węglowodanów, 2,8 g błonnika.

Zobacz również

Wiemy, kiedy odbędzie się losowanie olimpijskiego turnieju tenisowego w Paryżu

PILNE
Wiemy, kiedy odbędzie się losowanie olimpijskiego turnieju tenisowego w Paryżu

VI memoriał Krzysztofa Przygodzkiego w tenisie stołowym w Morągu

VI memoriał Krzysztofa Przygodzkiego w tenisie stołowym w Morągu

Polecamy

Moja rodzina nie chce innej surówki z marchewką do obiadu. Nietypowy składnik to hit!

Moja rodzina nie chce innej surówki z marchewką do obiadu. Nietypowy składnik to hit!

Warto dawać nauczycielom prezenty na koniec roku? „Uśmiech ucznia wystarczy”

Warto dawać nauczycielom prezenty na koniec roku? „Uśmiech ucznia wystarczy”

Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała

Tyle możesz przytyć w ciąży. Zobacz, jak zmienia się masa ciała