Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze...
fot. beemde/pixabay.com

Makaron nie musi być tuczący. Wypróbuj jego różne rodzaje. Sprawdź, ile kalorii ma makaron ryżowy, sojowy, konjac, udon, chiński czy włoski

Makaron włoski

Włoski makaron, czyli pasta, to produkt powstający ze specjalnych gatunków pszenicy o wysokiej zawartości białka glutenowego, nazywanej pszenicą durum (twardą). Często określa się go także jako makaron z semoliny. Prawdziwy makaron tego typu nie zawiera innych dodatków oprócz wody. Jest dobrym źródłem białka, polecanym wszystkim osobom dobrze tolerującym gluten.

W 100 g: 350-370 kcal, 12-13 g białka, 1,5 g tłuszczu, 72-74 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Zobacz również

"Zaginiony świat - śladami Dinozaurów" w Gliwicach!

"Zaginiony świat - śladami Dinozaurów" w Gliwicach!

Arka chce podtrzymać passę w Pruszkowie. Wicelider przywiezie trzy punkty do Gdyni?

Arka chce podtrzymać passę w Pruszkowie. Wicelider przywiezie trzy punkty do Gdyni?

Polecamy

Zastrzyki na cukrzycę to nie wszystko. Tak zwiększysz skuteczność leczenia

Zastrzyki na cukrzycę to nie wszystko. Tak zwiększysz skuteczność leczenia

Zmiany dla kierowców. Te przepisy mogą wejść w życie - będą nowe ograniczenia

Zmiany dla kierowców. Te przepisy mogą wejść w życie - będą nowe ograniczenia

Popularny lek przeciwbólowy wycofany ze sprzedaży. Jest niebezpieczny!

Popularny lek przeciwbólowy wycofany ze sprzedaży. Jest niebezpieczny!