Historia pizzy
Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym. Słowo piza (w takiej właśnie formie) pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą.
Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów, które zostały przywiezione z Ameryki, zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami'' pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Stamtąd pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku.
Istnieje wiele odmian pizzy (neapolitańska, sycylijska, czy pizza w stylu kalifornijskim). Dodatkami mogą być m.in. pieczarki, szynka, salami, cebula, oliwki, czy też owoce morza.
Za: wikipedia.pl
Zobacz też:
Polub nas na FB
Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?
Pisz do nas na: [email protected]
lub zostaw nam wiadomość na facebooku
Obserwuj nas także na Google News
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?