Międzypokoleniowe pieczenie pierników w „Gastronomiku”
Blisko 30 seniorów, obecnych na spotkaniu, reprezentowało różne grupy: Kaliskie Stowarzyszenie Emerytów i Rencistów, stowarzyszenie Pod Lasem, stowarzyszenie Seniorzy Piwonice, Klub Senior+ Dziennego Domu Pomocy Społecznej oraz Kaliską Radę Seniorów. W pieczeniu i dekoracji pierników uczestniczyli również Krystian Kianstowski, prezydent i Mateusz Podsadny, wiceprezydent miasta. Spotkanie zakończyło się degustacją pierniczków przy kawie i wspólnymi rozmowami.
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich podzielił się z uczestnikami sprawdzonym przepisem na pyszne pierniczki. Oto on:
Przepis na świąteczne pierniczki z Gastronomika:
Składniki:
Mąka pszenna - 1,5 kg
miód - 0,5 kg
cukier - 0,5 kg
margaryna - 0,5 kg
jaja - 6 szt.
przyprawa do piernika - 1 szt.
cynamon – 1 szt.
soda - 2 łyżki
kakao - 2 łyżki
kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
Margarynę, miód, ½ ilości cukru, przyprawy korzenne, kakao i kawę zagotować.
Podczas gotowania składniki należy mieszać. Po zagotowaniu mieszaninę ostudzić.
Jaja utrzeć z resztą cukru. Do masy jajowo-cukrowej dolewać wystudzoną mieszaninę sporządzoną na początku.
Po połączeniu obu mas dodać mąkę, sodę, dokładnie mieszać i ucierać. Następnie ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać rękoma. Wyrobione ciasto umieścić w lodówce na 1,5 godziny. Po schłodzeniu formować pierniczki.
Piec w 180ºC przez około 10 minut.
Wskazówki:
Ciasto można sporządzić dzień wcześniej i do momentu produkcji przetrzymywać w lodówce. Z podanego przepisu uzyskamy około 180 pierniczków.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?