18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Miód to samo zdrowie, ale pszczół jest coraz mniej

Andrzej Kurzyński
Andrzej Kurzyński ©
Przez całe swoje krótkie życie ciężko pracują. Ale gdyby nie ich wysiłek, nas już dawno by nie było…

Mowa o pszczołach. To właśnie one zapylają rośliny oraz zapewniają nam miód, którego właściwości są nieocenione. Problem jednak w tym, że pszczół jest coraz mniej. Głównie niszczą je choroby oraz sami ludzie, którzy w nie zawsze w rozważny sposób stosują pestycydy - zabójcze dla tych niezwykle pożytecznych owadów.

- Nie wszyscy rolnicy stosują się do przepisów związanych z ochroną roślin. Pryskają swoje pola w momencie, kiedy roślinność najbardziej nektaruje, a wtedy pszczoły są najbardziej aktywne. Zatruty nektar po prostu je niszczy. Podobnie jak tak zwane zaprawianie roślin, zwłaszcza upraw kukurydzy i buraków. Kiedy rośliny nektarują, również wydzielają z siebie substancje szkodliwe dla pszczół. Zabójcza dla nich może być też żywność modyfikowana genetycznie - mówi nam Iwona Pilarska, mistrz pszczelarstwa z Iwanowic, która hoduje pszczoły od kilku lat.

Jej przygoda z tymi owadami rozpoczęła się przede wszystkim z ciekawości.

- Chciałam po prostu przekonać się, skąd bierze się miód - tłumaczy. - Tak trafiłam do sklepu pszczelarskiego przy ulicy 3-go Maja w Kaliszu, gdzie kierownikiem jest Marian Jarząbek. To jego na początek zaczęłam o wszystko wypytywać. Później pokierował mnie do Kaliskiego Koła Pszczelarzy, któremu szefuje Jan Katarzyniak. Koledzy przyjęli mnie bardzo życzliwie i byli dla mnie wyrozumiali. Teraz staram się zapoznawać innych z miodem i jego właściwościami.

Miód wpływa zbawiennie na nasz organizm, pomagając oczyścić go z toksyn. To produkt, który może być spożywany nawet przez cukrzyków. Miód wielokwiatowy polecany jest przy stanach alergicznych dróg oddechowych, podobnie jak lipowy wpływa pozytywnie na serce, a także zalecany jest przy osłabieniu fizycznym.

Miód gryczany z kolei działa oczyszczająco na wątrobę, pomaga w stanach niedokrwistości. Miód nektarowo-spadziowy to z kolei panaceum na zaburzenia trawienne. Na zaparcia i biegunki zalecany jest miód spadziowy z drzew iglastych. Natomiast mód spadziowy z drzew liściastych pozytywnie wpływa na nerki i drogi moczowe, a miód wrzosowy jest korzystny dla naszych jelit oraz w stanach zapalnych żołądka, jamy ustnej i gardła. Na przeziębienia dobry jest miód akacjowy, a rzepakowy na stany zapalne dróg oddechowych oraz korzystnie działa na serce, naczynia wieńcowe i wątrobę.

- Kiedyś pszczelarzy powszechnie uważano za ludzi nadzwyczaj prawych. Za cara przed sądem nie musiał przysięgać, był z tego zwolniony, a jego zeznanie było równoważne zeznaniem dwóch innych świadków - przekonuje Iwona Pilarska. - Dzisiaj już tak nie jest. Ale tradycja zobowiązuje. Najlepsze miody są więc oczywiście z lokalnych pasiek, które gwarantują jakość.

Miód z powodzeniem może zastąpić cukier. Trzeba jednak pamiętać, że wrzucając go do wrzątku straci on swoje właściwości. Nie należy też pić go na zimno. Maksymalna temperatura to 42 stopnie Celsjusza. Aby się lepiej wchłonął, najlepiej przyjmować go pół godziny przed posiłkiem.

Pszczoły dostarczają także innych cennych produktów. Np. wosk pszczeli z powodzeniem wykorzystywany jest w wytwarzaniu świec. Natomiast propolis, czyli tak zwany kit pszczeli, posiada właściwości lecznicze i działa bakteriobójczo.

Osoby zainteresowane pszczelarstwem mogą skontaktować się z Kaliskim Kołem Pszczelarzy, którego zebrania odbywają się w każdą drugą niedzielę miesiąca (z wyjątkiem czerwca i lipca) w sali przy ulicy Legionów 46.

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: kalisz@naszemiasto.pl

Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

Domowe syropy

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie