7 z 15
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![GRUSZKI...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/07/70/614b41e813d8d_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Najlepsze i najgorsze produkty spożywcze na jesień. Takich owoców i warzyw lepiej nie jeść zdaniem dietetyków
GRUSZKI
Gruszki są tak słodkie, że wydaje się niemożliwe, by zawierały niewiele kalorii. Ale to prawda - jedna gruszka to tylko około 100 kalorii. Ten jesienny owoc jest dobrym źródłem witaminy C i zawiera około 6 gramów błonnika. Gruszki pomagają powstrzymać głód dzięki pektynie - rozpuszczalnemu błonnikowi, który przyciąga wodę i zamienia się w żel, spowalniając trawienie. Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka okrężnicy.